söndag 30 augusti 2009

Piratpartiets Mikael Nilsson ställer upp i (prov)valet

Igår ägnade jag större delen av dagen åt liberala strategier inför valet 2010. Det slog mig på nytt att intresset för integritetsfrågorna finns hos de som jag ofint kallar den äldre generationen. Problemet är att det finns för få Olof B - personer som kan tekniken och kan prata om den för digitalanalfabeterna. Äldre i det här fallet syftar inte på ålder utan på graden av nätalfabetisering och därmed förståelsen för hur övervakningssamhället påverkar oss. Olof tycker att man kan använda analogin med pappersbrev för att förtydliga FRA och jag ska göra det från och med nu.

Jag har förmånen att känna personer med gedigna kunskaper om hur tekniken fungerar och vad den kan användas till. Dock behöver vi bli många fler som faciliterar och överbryggar klyftan mellan de som kan och förstår integritet, och de som inte gör det. Piratpartiet har kunskapen och som jag ser det rätt personer som kommer kunna vara just både-och. Alfa och beta.

Själv befinner jag mig i gråzonen där jag till fullo inser problematiken men har för lite sakkunskap för att i detalj kunna redogöra för t.ex. FRA. Att Mikael Nilsson nu ställer upp i Piratpartiets provval och därmed har aviserat sin riksdagskandidatur är en välkommen injektion i svensk inrikespolitik som fortfarande till stora delar arbetar enligt stuprörsprincipen. Piratpartiets är horisontellt och inkluderar med nätverksprincip. Dessutom bidrar pp med stor kunskap på integritetsområdet, kunskap som till stor del saknas inom alla andra riksdagspartier.

Här kommer en uppsättning länkar till personer som kan, vet och förstår:

Mark Klamberg om FRA, 1 november 2008 i Göteborg, bra föreläsning, rekommenderas.

Här en utmärkt föreläsning om nätcensur. Jag gjorde ett försök att bara lyssna på den men det är så mycket grafiskt material att man måste titta också:



Hittade det via magasinet Neo-bloggen.

Det finns självklart många, många fler men här är ett urval personer med gedigna kunskaper om integritetssfrågorna, FRA med mera, två är kvinnor:
Olof B[eta] -tankar i utveckling, Mikael Nilsson, Mark Klamberg om Mikael Nilssons kandidatur, Farmorgun i Norrtälje, HAX, Scaber Nestor, DN körde en serie i somras "du, jag och internet" mycket text att läsa men infon är helt ok, om snigelpost direkt till mailen, Amanda Brihed, Jens Odsvall, Erik Josefsson - förbereder just nu tredjebehandlingen av Telekompaketet i EP i Christian Engströms stab, Oscar Swartz, Anders Svensson från Göteborg - lite för mycket vänster för min smak men med stor respekt för Anders genuina engagemang, nye LUF-ordföranden Adam Cwejman har redan börjat driva integritetsfrågorna.

3 kommentarer:

  1. Tack för vänligt omnämnande! Önskar dig lycka till i valet 2010. En annan blogg jag ofta läser är Erik Hultin (c). Han är också informationspolitiskt insatt, och ställer precis som du upp 2010 - ni har lite gemensamt så att säga.

    SvaraRadera
  2. Med lite tur blir valet 2010 lite spännande! Kul med kandidater som kommer lite utanifrån, det kan ställa toppstyrningen på sin spets. Vågar partierna släppa fram dem?

    SvaraRadera
  3. @Olof: Jag får nog följa upp ditt goda råd och börja twittra trots att jag försökt klara mig utan..:) ett helt liv av lösenord och användarnamn.. Ska hålla mer koll på Erik (c) också.
    @Mikael: Om att släppa fram, i fp är det ett system med nomineringar och provval. Endast medlemmar får rösta och de är i regel äldre personer. Dessutom brukar provvalen tillåta att man röstar på mer än en kandidat med siffror, i ep-valet fick man rösta på max sex personer i provvalet vill jag minnas. Digitalt är det inte utan analogt med pappersbrev eftersom många partimedlemmar saknar uppkoppling och mail (!). Och så blir ju listorna därefter också.. Jag tycker att det är ett regelrätt demokratiproblem att "vanligt folk" inte har fler möjligheter att påverka listorna innan de sätts. Där har PP också varit super när det gäller att demokratisera det politiska engagemanget - horisontellt nätverkande. Mer sånt behövs, i alla partier! PP rör om i grytan! I like.

    SvaraRadera