Mer:
Politikerbloggen: "Alla partier är inte lika odemokratiska som folkpartiet", länk: http://www.politikerbloggen.se/2009/09/07/23508/
Fokusbloggen ställer frågan om hur nöjd man kan vara efter EP-valet. En högst relevant fråga i förhållande till hur bra Marit Paulsen drog fp i EP-valet och vem som ska axla det arbetet 2010? Dansgruppen Bounce lyckades med en slagkraftig social epidemi efter sitt Jackson-klipp. När jag var inne hade klippet drygt 3.670.000 visningar. Undrar om någon spinndoktor eller partistrateg är kapabel att göra en Flash Mob av den här dimensionen 2010.
Annika, den intressanta debatten ( i vart fall delvis) hamnade på Politikerbloggen. Visst har du rätt, provvalens hantering lämnar mycket övrigt att önska. Såvitt jag vet så sker det inte ens provval inom alla partier. Det är möjligen ännu värre än de dåligt funkande provvalen.
SvaraRaderaEtt problem med provvalen är att de organiseras så att de blir lätta att styra för partinomenklaturan, dessutom är valdeltagandet skrämmande lågt - och det i partier som tappat de flesta medlemmar under några decennier.
Representativiteten kan därför allvarligt ifrågasättas.
Dock är jag skeptisk till provval, som omfattar även icke-medlemmar. Detta eftersom det i ännu högre grad än idag - om möjigt! - skulle tunna ur de ideologier som partierna säger sig stå för.
Men det är ju ytterst tunt ideologiskt redan idag, så värre kanske det inte kan bli.
Det är dock ett problem för väljare som vill se en rak ideologi hos dem de röstar på.
Men att åtgärda det, det är inte gjort i en handvändning.
Tyvärr.
Hej Lars-Erick,
SvaraRaderaTack för dina kloka ord.
Jag brukar föra ganska ingående samtal om vem som kan och ska representera vad och vem. Intressant att du tar upp ideologi, som tar oss mycket längre än kortsiktiga utspel. Jag personligen vill inte per definition rösta på någon som vet bäst vad jag ska tycka. D.v.s. färdiga partiprogram som spikas långt i förväg och sedan ändå måste revideras och kompletteras.
Ett positivt exempel att lyfta fram är fp-Sthlm som gör såhär för att öka delaktigheten: http://fpstockholm.wordpress.com/
I övrigt är det väldigt cementerat. "Old habits die hard" som man säger. Den största utmaningen vi står inför torde vara rekryteringsbasen. I idrott talar man om att bredden behövs för att kunna göra elitsatsningar och bredden blir smalare och smalare.
Allt gott!
Annika
Ja, ideologi är ngt sällsynt numera i partipolitiken.
SvaraRaderaDet är fiskande efter sakfrågor kors och tvärt - utan koppling till ideologi.
Vad vet man då vem man röstar på?