God fortsättning på det nya året! Jag började twittra försiktigt under landsmötet i Växjö och blir mer och mer förtjust i samtalet som går att föra via sina tweets. Idag har jag förgäves försökt lägga upp kvitter-ikonen på blogger som protesterar. Wordpress är kanske bättre att blogga på ändå med tanke på att det finns fler finurligheter där (?).
Dagens SvD bjuder på en nyhetsartikel om sociala medier och politik, och en ledarkrönika, som kommenterats både här och där. Den analoga ensidigheten är så påtaglig, framförallt när svensk inrikespolitik vill dra fram alla verktyg ur Obama-kampanjlådan som om teknikmetoden i sig frälser och räcker till för att vinna val. Men man måste tala med varandra, inte till varandra, dialog istället för monolog!
Pedro Almodóvars film från 2002, Tala med henne, handlar om två män som talar till sina medvetslösa kärlekar. Det är där de politiska partierna riskerar att hamna, om de inte snabbt blir bättre på att svara på tilltal från väljare när de söker dialog. Sedan kan man ju symboliskt och retoriskt fundera på om det är väljarna eller de politiska partierna som försöker få kontakt. Motviljan mot att andra människor, potentiella väljare, har synpunkter måste förbytas i något konstruktivt inför valet den 19 september.
Och:
Det är fortsatt mycket på gång bland krafterna som jobbar för ett fritt, demokratiskt Iran. Här finns utrymme för ännu mer demokratiunderstöd på olika våglängder. Mer hos Brihed, Odsvall, Pb, Expressen, GP, Parvin Ardalan i DN, the Economist, Liberati. Stabiliteten i Mellanöstern är oerhört beroende av utvecklingen i Iran, inte minst med tanke på den olösta Israel-Palestina-frågan. Göran Rosenberg skrev utmärkt om politik, hopp och rädsla i december.
SR kom idag med en "poll of polls", alltså en väljarundersökning som baseras på flera olika, av varandra oberoende, opinionsundersökningar. Tack för tipset!
Lite senare ändå:
SvD har följt upp måndagmorgonens artiklar med ett tillägg om gräsrötter, spänstigt och kul!
Du är ju fantastisk på nya medier. Din partikamrat i stockholm Filip Wendahl började blogga 2004 och hade visst dig som en referens på sin site. Är det Fp som är sociala medier-partiet?
SvaraRaderaUndrar nyfiken Maria
Hej Maria, tack för din kommentar :)! Blev jätteglad!
SvaraRaderaOm man går in på Martina Linds nystartade projekt politometern.se så kan man se bloggstatistik per parti, det säger en del. Flödet på sidan fungerar utmärkt och alla partier finns representerade.
Jag vågar mig inte på att utropa Fp till det sociala medier-partiet bland gammelpartierna, än.. Ser uppstickaren Piratpartiet som förebild på området. Pp integrerar alla medlemmars åsikter via t.ex. sina IRC-kanaler på ett mycket effektivt sätt. (IRC = Internet Relay Chat)
Det ser ut som att Fp blir bättre och bättre på att använda sociala medier men det finns nyansskillnader.
Vi verkar köra på parallella spår inom Fp. Ett spår med oss entusiaster som ser fördelarna med att kunna samtala med varandra. Det andra spåret består till stor del av de som gärna pratar om att man kan använda sociala medier men ändå hänger kvar i den gamla envägskommunikationen.
Filip Wendahl är superduktig!
Allt gott och många hälsningar
Annika
:)