fredag 28 januari 2011

Egypten - text på Newsmill om #Jan25-utvecklingen

Minns ni President Barack Obamas tal i Kairo? Han höll det den 4 juni 2009, tämligen nyligen alltså. Man valde ut Kairo för att Egypten 'på många sätt representerar arabvärldens hjärta'. Här är drygt tio minuter av talet 'A New Beginning':Ikväll har Newsmill publicerat en text jag skrev i afton om Egypten och utvecklingen där. Det var snabba puckar igen. Ett stort tack till Sakine Madon som är så snabb på bollen när man kastar ut en fråga att det går från ord till text inom loppet av bara någon dag.

Det finns en oroväckande dynamik i skeendet. Inte att människor i Algeriet, Egypten, Jemen, Jordanien, Libyen och Tunisien uttrycker sina krav på förändring utan snarare att både EU och USA har varit så långsamma i sina reaktioner. Nyss avslutades en presskonferens med pressekreterare Robert Gibbs direkt från Vita Huset. De säger inte mycket alls. Mer info kommer via livestreamen från AlJazeera English.

Israel och arabvärlden tiger still. Endast Netanyahu har yttrat sig kortfattat om tron på Mubarak. Men var befinner sig Mubarak exakt och är detta arabvärldens 1989?


Via Lisah Silfwer, @JournalistLisah, finns även klippet om Tunisien och sociala medier som jag fick vara med i onsdagen den 19 januari 2011 i TV4 Nyhetsmorgon. Tack också till Mary X Jensen som skrev om Tunisien och jasminrevolutionen på sina Moderata Karameller fredagen den 21 januari 2011.
_________________________________________________Kort klipp med några ur Telecomix:

1 kommentar:

  1. Rekommenderar denna dokumentär:
    http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

    Den förutspådde på många sätt det vi ser hända nu runt om i världen…

    SvaraRadera