måndag 14 november 2011

#mel2012 - Till Tokmoderaten: Björn Ranelid är textaposteln från Skåne

Bilden är ett omslag från Språktidningen. Fotot är så vitt jag vet taget av bästa Martin Stenmark. Det står dock Scanpix på en massa ställen.


Eftersom Tokmoderaten postade så omfattande om #mel2012 och om Ranelid här, måste jag lägga till en liten depesch:

Björn Ranelids medverkan i Melodifestivalen 2012 med låten Mirakel, som han själv tänker framföra, har utlöst en kaskad av ömsom hån, ömsom stum förundran. En augustprisbelönt författare som frivilligt växlar mellan finkulturens privilegierade salonger och populärkulturens torghandel. Det finns en elakartad beröringsskräck där finkulturen möter fulkulturen. Jag gillar att Ranelid spelar i bägge lagen och tänker i breddled.


Ranelids medverkan i Melodifestivalen inspirerar till många roliga och förvisso underhållande kommentarer. Ranelid överraskar ständigt inte bara sin omgivning utan också sig själv. Han väcker ilska, kärlek och förundran. I mellanmjölkens land lämnar Ranelid ingen likgiltig. Ranelid kan konsten att bjuda på sig själv. Han tvekar inte att göra bort sig. Inte ens tasksparkar från Svenska Akademiens Peter Englund får Ranelid att skälva. Och i SVT:s Stjärnorna på slottet berättade han öppet om skallskadan han fick som barn och den påföljande tinnitus som dagligen plågat honom sedan dess.

Björn Ranelid blir troligtvis någon sorts sensation i Melodifestivalen 2012 - oavsett i vilken form. Hans låt Mirakel i Melodifestivalen kommer att göra något intryck på publiken – bra eller dåligt. Ranelid antar varje utmaning - som fotbollsspelare (spelade bra), som författare (ett vackrare språk än många andra), som målare (med begåvning efter sin far konstnären), som dansare (överlevde fler omgångar av Let’s dance än han själv hade trott).

Få har hört Ranelid sjunga ingen har hört låten Mirakel. Ranelid är ett medialt och kommunikativt samtidsfenomen vare sig man älskar eller hatar det, ett udda allkonstverk, en svensk excentriker som bara kan matchas av en annan stor primadonna: Zlatan – som nu kombinerar genialisk fotboll med en framgångsrik bok om sig själv.

En författare som med sin ordkonst kommer att nå säkert fyra miljoner svenska tv-tittare i samma ögonblick är unikt för vilken svensk författare som helst, från Strindberg till Larsson. "Textaposteln från Skåne" - enligt Aftonbladets Markus Larsson - har alla möjligheter att göra Melodifestivalen 2012 till en ranelidsk pr-succé.

______________________________

Till sist:

I söndagens avsnitt av Public Service - programmet Godmorgon, världen!:s söndagssatir - passerade både Ranelid och Zlatan revy. Lyssna här.

Disclaimer: Jag är naturligtvis partisk eftersom vi givit ut Ranelids aforismer och metaforer på fyra språk. Här och här.

Mer om Ranelid i #mel2012: Jinge, Jinge igen, SvD, Sydsvenskan, Skånskan, Expressen, GP, DN.

#overdose - Johan Norberg i DI

Lördagen den 12 november publicerade Dagens Industri den utmärkta texten "Nu måste vi förbereda oss på ett sammanbrott" av Johan Norberg. Läs den.

Det ser allt dystrare ut för det europeiska - på så många plan. Det värsta är kanske inte värdebäraren - € - i sig, utan snarare de politiskt långtgående följderna. Att Sverige skulle ligga utom skotthåll när eurosystemet rämnar är en chimär eftersom Tyskland är Sveriges enväldigt största exportmarknad. De politiska effekterna är dessutom mycket svårare att förutspå än ytterligare en lågkonjunktur.

De åsikter som framförs på de svenska ledarsidorna är överlag alldeles för ytliga. Det retar mig något så infernaliskt - därför är jag så glad att det finns kloka människor som Johan Norberg som man kan läsa och följa med stor behållning.

Har du ännu inte sett Johan Norbergs film "Overdose" om nästa finanskris så gör det. Det är en dystopi vars anslag och slutsatser kommit att ligga allt närmare verkligheten för varje vecka som går hösten 2011.



Lästips från Johan Norberg via Twitter tidigare i dag om Eurozone bail-out i The Telegraph.

Ett lästips från mig: Leif Pagrotsky på GP om att skylla på rätt krispianist, från i onsdags.
Och ett tips från Leif Pagrotsky för en tid sedan. Ekonomen Paul Krugman. (Länken går till SVT. Här är Krugmans blogg på NY Times. Artikel om euron av den 10 november: Legends of the fail.)
____________________
Uppdaterar kl 19:30 med länk till @fokusclaes om finansstädarna, var god notera att det är fyra män och inte en endaste kvinna som är aktiv i texten. På två ställen förekommer hustrur och Angela Merkel är med som illustration. Jag vill hävda att finanskrisandet är mansdominerat.

onsdag 9 november 2011

#nobelpristagare & Mestokosho i Paris


Är du i Paris nästa vecka, vecka 46, så kom gärna på något av våra event med Rita Mestokosho och nobelpristagare JMG Le Clézio. Mer info i pressmeddelandet.

Mer om Innu Nation finns här och här.