måndag 14 november 2011

#mel2012 - Till Tokmoderaten: Björn Ranelid är textaposteln från Skåne

Bilden är ett omslag från Språktidningen. Fotot är så vitt jag vet taget av bästa Martin Stenmark. Det står dock Scanpix på en massa ställen.


Eftersom Tokmoderaten postade så omfattande om #mel2012 och om Ranelid här, måste jag lägga till en liten depesch:

Björn Ranelids medverkan i Melodifestivalen 2012 med låten Mirakel, som han själv tänker framföra, har utlöst en kaskad av ömsom hån, ömsom stum förundran. En augustprisbelönt författare som frivilligt växlar mellan finkulturens privilegierade salonger och populärkulturens torghandel. Det finns en elakartad beröringsskräck där finkulturen möter fulkulturen. Jag gillar att Ranelid spelar i bägge lagen och tänker i breddled.


Ranelids medverkan i Melodifestivalen inspirerar till många roliga och förvisso underhållande kommentarer. Ranelid överraskar ständigt inte bara sin omgivning utan också sig själv. Han väcker ilska, kärlek och förundran. I mellanmjölkens land lämnar Ranelid ingen likgiltig. Ranelid kan konsten att bjuda på sig själv. Han tvekar inte att göra bort sig. Inte ens tasksparkar från Svenska Akademiens Peter Englund får Ranelid att skälva. Och i SVT:s Stjärnorna på slottet berättade han öppet om skallskadan han fick som barn och den påföljande tinnitus som dagligen plågat honom sedan dess.

Björn Ranelid blir troligtvis någon sorts sensation i Melodifestivalen 2012 - oavsett i vilken form. Hans låt Mirakel i Melodifestivalen kommer att göra något intryck på publiken – bra eller dåligt. Ranelid antar varje utmaning - som fotbollsspelare (spelade bra), som författare (ett vackrare språk än många andra), som målare (med begåvning efter sin far konstnären), som dansare (överlevde fler omgångar av Let’s dance än han själv hade trott).

Få har hört Ranelid sjunga ingen har hört låten Mirakel. Ranelid är ett medialt och kommunikativt samtidsfenomen vare sig man älskar eller hatar det, ett udda allkonstverk, en svensk excentriker som bara kan matchas av en annan stor primadonna: Zlatan – som nu kombinerar genialisk fotboll med en framgångsrik bok om sig själv.

En författare som med sin ordkonst kommer att nå säkert fyra miljoner svenska tv-tittare i samma ögonblick är unikt för vilken svensk författare som helst, från Strindberg till Larsson. "Textaposteln från Skåne" - enligt Aftonbladets Markus Larsson - har alla möjligheter att göra Melodifestivalen 2012 till en ranelidsk pr-succé.

______________________________

Till sist:

I söndagens avsnitt av Public Service - programmet Godmorgon, världen!:s söndagssatir - passerade både Ranelid och Zlatan revy. Lyssna här.

Disclaimer: Jag är naturligtvis partisk eftersom vi givit ut Ranelids aforismer och metaforer på fyra språk. Här och här.

Mer om Ranelid i #mel2012: Jinge, Jinge igen, SvD, Sydsvenskan, Skånskan, Expressen, GP, DN.

3 kommentarer:

 1. Fruktansvärt jobbigt att lyssna på dig på debatt! Punkt!

  SvaraRadera
 2. jag tror vad den anonyma luffaren försöker säga är att det var en fröjd att lyssna på dig. måste vara svårt för denne att förstå dig då du inte pratar som ronny & ragge.

  ps. du var sjukt sött oxå :)

  SvaraRadera
 3. SÖT ja, men mest VACKER!
  VACKRA SMARTA ANNIKA!
  //Karin S

  SvaraRadera