tisdag 24 juli 2012

#22juli 2012 - ett år efter terrordåden i Oslo och på Utöya


Laleh Pourkarim framförde låten "Some die young" på minneskonserten i Oslo, till minne av 22 juli. Länk till konsertklippet finns här på SVT Play.

I går måndag 23 juli publicerade debattredaktör Fredrik Krohnman på Expressens Sidan 4 Debatt min arga depesch om statsminister Fredrik Reinfeldts frånvaro från alla minneshögtider i samband med årsdagen av bombdådet i Oslo och dödsskjutningarna på Utöya. Läs hela artikeln här.

Ett antal personer har uppmärksammat att Reinfeldt inte var bjuden till AUF:s egen minneshögtid på Utöya där både tidigare S-ledaren Mona Sahlin och nuvarande S-ledaren Stefan Löfven deltog. Med detta sagt så hade Reinfeldt ytterligare ett antal ställen där han hade kunnat hedra offren av den 22 juli. I Oslo var det kransnedläggning vid regeringerskvarteren och därefter en minnesgudstjänst i Oslo domkyrka. Enligt uppgift var Sveriges ambassadör i Oslo närvarande där. Om Reinfeldt såg 22 juli som en nationell norsk angelägenhet så fanns det möjligheter att delta i minneshögtider även i Stockholm. Statsråden Birgitta Ohlsson (FP) och Maria Larsson (KD) representerade regeringen i norska sjömanskyrkan under minneshögtiden. På Sergels torg i Stockholm fanns det också möjlighet att delta.

I Astrid Lindgrens bok "Mio, min mio" kretsar narrativet kring den ondskefulle riddar Kato som har ett hjärta av sten. Jag vill inte att vår statsminister ska verka likgiltig, som om han hade ett hjärta av sten. Om alliansregeringen vill ha en chans till omval 2014 så måste Reinfeldt börja visa lite naturlig värme och medmänsklighet. Socialminister Göran Hägglunds presschef Ingerö var en aning gramse i går efter min artikel och ventilerade detta på twitter. Jag inbillar mig dock att om Hägglund (KD) varit statsminister så hade han prioriterat 22 juli i sin kalender och inte som Reinfeldt valt att fara till Grekland på chartersemester på årsdagen. Något Hägglund med presschef möjligen skulle kunna framföra till statsministern efter regeringens sommarrecess.

Mer om 22 juli:
Artisten Mikael Wiehe om Reinfeldts frånvaro i Expressen
Centerbloggaren Andersson om skammen i att göra partipolitik av 22 juli
Kulturbloggen (S) till minne av offren på Utöya
Karl Ove Knausgård i DN
SvD om årsdagen, inklusive några korta citat ur norske statsministern Jens Stoltenbergs tal vid kransnedläggningen
BBC om 22 juli 2012, dagen i korthet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar