torsdag 1 april 2010

Vett och netikett (forts. från igår 'att fostra en "riktig..."')

I morse deltog Mårten Schultz, docent i civilrätt, i SvT:s morgonsoffa tillsammans med två personer till. Klippet är drygt 12 minuter långt och tar upp bland annat Lex Bjästa samt vuxenfrågan.



Historien om Bjästa lyftes fram av programmet Uppdrag Granskning i SVT och handlade om hur våldtäktsmannen "Oskar" blev hjälte och offret "Linnéa" fick skulden. Jag bloggade om det igår och fick så många kommentarer att jag vill lyfta in det i den här uppföljningspostningen. Jag har redigerat lite här och var. Stort tack för alla era kommentarer!

Tinky skrev i sin kommentar:

"En sak jag tycker är väldigt beklämmande är "Oskars" mor - som vägrar att acceptera att det kan ha hänt. Hon verkar ha fått för sig att "stå på sin sons sida" är att säga att han är oskyldig. det behöver det inte alls vara. Att vara på sitt barns sida är att hjälpa, stödja och älska ovillkorligt, inte att bortse från vad som kan ha hänt. Måste han vara oskyldig, kan hon inte bara älska honom ändå...?
Moderns "stöd" stjälper mer än det hjälper, och om det går igenom med LVU så har hon själv bidragit till det genom att vägra acceptera att han är en dömd serievåldtäktsman. [...] Att hon vägrar se betyder också att han inte kommer få det stöd han behöver. Istället riskerar det existerande beteendet att fortgå."

En anonym kommentator skrev följande som jag tycker sammanfattar den verklighet som föräldrar ställs inför:

"Äntligen fokuserar man på det verkliga problemet i just det här fallet. En vuxen mycket störd person sätter igång en kampanj för att fria sin oskyldigt anklagade son. Trots dom på dom är han lika oskyldig. Trots att han vid ett tillfälle erkänner och uttrycker ånger över det han gjorde så ser mamman till att han tar tillbaka och fortsätter sina förtal och hot mot både flickorna och deras anhöriga samt alla som vågar säga något som motbevisar sonens oskuld."

"Hur ska man som förälder skydda sina barn mot dessa influenser? Vi lär oss att vi måste ta reda på var våra barn befinner sig på nätet, att de ska akta sig för nätpedofiler och inte smäda andra på forum och communitys. Även om man försöker lära tonåringar källkritik och att vara försiktiga med att tro allt man läser så skrämmer det här fallet åtminstone mig. Hur kan jag skydda mitt barn när en fanatisk medelålders person med alla medel vill att min tonåring ska värvas för hennes personliga kampanj att smutskasta ett brottsoffer? Hon upprepar sin propaganda och ju fler som går med, desto starkare anser hon sig vara. Hur kan man som förälder förbereda sina barn på det här?"

Kommentatorn Gerda tar upp att Oskars mors kampanj fortsätter med förnyad kraft, även på nätet. Det måste politiken ta itu med.

Författaren Carina Rydberg skriver på Newsmill om att problemet med vilda västern-nätet inte ligger just på Facebook som statsministern hävdar utan att tonen kan vara betydligt råare på t.ex. Flashback-forum. Min fortsatta förvåning ligger i att många fortsätter att tala om internauter och netizens som livsformer, väsensskilt långt ifrån den andra verkligheten. Sluta med det, Reinfeldt. Välkommen in i värmen! Även här finns en inneboende Magdalena Ribbing, gestaltad som netikett, en kutym som de allra flesta av oss upprätthåller. När opinionen skriker efter hyfs och stil så är det, återigen, Oskars mor som behöver en rejäl genomkörare av vett och (n)etikett.

____________________________________

Till slut: Farmor Gun i Norrtäljes långa postning om nätkultur och skvaller, och Lena Sundström från Politikerbloggen, två minuter, om mekanismerna i Bjästa.



Länkar:
GP:s ledarblogg, Trollhare, Schyman på ETC, UNT:s ledarblogg, UNT: ingen JO-åtgärd mot rektorn i Bjästa, AB: LVU, Weigl på AB.

7 kommentarer:

  1. Hur kan politiken ta itu med att mammans kampanj mot flickornas trovärdighet pågår på internet?

    Gerda

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig och tycker att det är tråkigt när man går in och skyller på nätet. Nätet skiljer sig inte från verkligheten utan verkligheten finns även på nätet. Liksom det i verkligheten finns mobbare så finns det mobbare på nätet.

    Vad man lätt glömmer i den här diskussionen är all den omtanke som finns på nätet, allt stöd för de som behöver stöd. Här kan t.ex. unga finna likasinnade och träffa nya vänner trots att de känner sig utanför, ensam och annorlunda gentemot de som bor på den lilla orten.

    SvaraRadera
  3. Desto mer vuxna kommer försöka styra hur unga tänker desto värre blir det, det är tvärtom sunt att de tänker vilket man gör när man går emot även om det kan vara baserat på fakta som är osäker.

    Ta bara hela narkotikapolitiken, idag finns det så mycket bevis på internet att det politiker försöker proppa i folket inte stämmer. Ungdomar som läser och ifrågasätter tappar förtroende, äldre som fortfarande lyssnar på politker gör det inte och det blir en klyfta som bara växer och växer mellan vuxna som faktiskt är okunniga och unga som är mer pålästa

    SvaraRadera
  4. Jag håller med i stort men det är fortfarande glest med salutogena förslag. Hur vi förebygger dessa problem. Det måste göras i skolan - av lärare som befinner sig där. På ett strukturerat och mätbart sätt. Så att vi vet vad vi har för problem på den aktuella skolan. Exempelvis med FMS-metoden. www.fms.se

    SvaraRadera
  5. Gerda, säg mig: hur tycker du att politiker, personer, ska ta sig an Oskars mamma och andra som bedriver hetskampanjer på nätet? Jag önskar att jag vore som oraklet i Delfi och hade svaret men det har jag inte. Det jag kan bidra med är att vara tydlig när helst jag stöter på mobbing, hets, skitsnack, skvaller och försöka att alltid vara mot andra som jag vill att de ska vara mot mig.

    Har du bra förslag, välkommen att presentera dem. Ingen gladare än jag för konstruktiva idéer.
    /Annika

    SvaraRadera
  6. Hej I,
    Tack för din kommentar med info om FMS-metoden. Det finns en kristdemokrat som heter Anneli Enochsson. När hon röstade för att Riksdagen skulle erkänna folkmordet på Armenier gick hon emot Regeringen och hon motiverade det så här: man måste som person och politiker kunna se sig själv i spegeln.

    I fallet Bjästa tror jag, utan vetenskapliga belägg, att många vuxna när de rannsakar sig själva inte kan se sig själva i spegeln och säga att de gjorde vad de kunde för att göra rätt.

    Jag är säker på att var och en av oss har ett personligt och individuellt ansvar. Det går inte att delegera ansvarsfrågan och det här gäller inte bara Bjästa, utan överallt.

    Tack igen för din konstruktiva kommentar, I! Var just inne på FMS-hemsidan.

    Många hälsningar
    /Annika

    SvaraRadera
  7. En sak man faktiskt kan göra från politiskt håll är att förändra och utöka tiden för både rättskunskap och källkritik i skolan. Vi lever i ett informationssamhälle och våra barn överöses av information via nätet.

    Om de ungdomar (många var inte från Bjästa) som värvades till "Fria "Oscar"" förstått lite av vad det innebär att ha blivit dömd i både tings- och hovrätt så hade nog många ganska snart förstått att det inte var sanningar som förmedlades där.

    När det gäller "Oscars" situation så kanske hjärntvätt i den formen han utsattes för borde vara skäl nog att avlägsna honom från hemmet.

    Ulrika

    SvaraRadera