fredag 28 augusti 2009

Ska vi byta, ska vi byta grejjor med varann?

Infekterat! Diskussionen om sprututbytesprogram är märkbart infekterad trots att det borde vara helt okontroversiellt att värna folkhälsan även när folk är sprutmissbrukare. Klippet nedan är nio minuter och välgjort. Var källkritisk, jag har själv haft svårt att få full koll på exakt vilka avsändarna är men innehållet är nyanserat. Fler borde kritisera vissa (folk)partisters brist på barmhärtighet när det kommer till att värna människors hälsa.

Det är klart att alla personer i Sverige som behöver rena kanyler ska få det vare sig de är diabetiker eller sprutnarkomaner! Undrar just hur t.ex. Svenska Diabetesförbundet skulle reagera om diabetiker plötsligt var tvugna att dela sprutor med varandra eller återanvända kanyler och insulinsprutor gång på gång?!När den svenska debatten förs så förs den nästan uteslutande över huvudet på de personer som berörs. Det gör mig ursinnig. Det finns ingen moralpredikan som kan rättfärdiga att samhället inte värnar individens hälsa. Klippet visar nyanserade personer. Bäst av allt är att både professor i kriminologi Henrik Tham och forskaren Martin Kåberg intervjuas som komplement till brukarna.

Många internationella organisationer ställer sig bakom sprututbytesprogram som ett led i skademinimeringsarbetet. Jag uppmanar alla som idag är negativa till en bättre folkhälsa för sprutmissbrukare att ta del av forskning och beprövad erfarenhet. Moralism praktiseras bäst på det privata planet.

FN:
United Nations Office on Drugs and Crime (UNODOC)
UNODOC:s initiativ TREATNET

Värdshälsoorganisationen WHO:
Skademinimering

Fler länkar, i urval:
Liberati, Bard et al, för sprututbyten i Stockholm på DN-debatt 11 augusti, Bromme et al (fp), kritiska till sprututbyten DN-debatt 18 augusti, Docent och epidemiolog på KI Anna Mia Ekström och ST-läkaren Martin KåbergDN-debatt 25 augusti, Kommunalrådet tillika Fp:s andre vice ordförande Helene Odenjungs förslag om sprututbyten i Göteborg från 2003, motståndarstrategier belyses här -tips via Johnson et als Newsmill-artikel, om moralism maskerad som vetenskap skriver lektorerna/forskarna Johnson, Kristiansen, Laanemets och professor Svensson på Newsmill 25 augusti, Jens Karlsson som arbetar med vuxna missbrukare, Svenska Brukarföreningen, ansvarsområden för folkhälsoministern Maria Larsson, Gunilla Carlsson och Maria Larsson artikel om hiv-prevention "Nu skärper vi arbetet mot HIV" från 1 december 2008,
Aftonbladet-TV från tuben med Schlyter (mp) och Paulsen (fp) om drogliberaler i Europaparlamentet, 1 min 44 s:Personen som Schlyter/Paulsen tar upp från Liberala ALDE-gruppen är Chris Davies.

2 kommentarer:

 1. Annika
  Bra skrivet om den "svåra" frågan Sprutbytesprogram.. trots att den enl. mitt ringa förmenande inte är så svår..
  Inför samma system som i Skåne..
  NU!!

  Kram/M

  SvaraRadera
 2. Värdelös jämförelse med diabetikerna. Diabetes är en sjukdom, narkomaner har fallit undan för ett missbruk, de har haft ett val när de tog sin första spruta, ett val diabetiker inte har. Tycker dock staten sänder fel signaler när fria sprutbyten skall införas, det blir svårare att stävja heroinet som helhet.

  SvaraRadera