torsdag 28 januari 2010

Cyberstrategerna - nätverk i working order

Bild från Republik den 19 januari 2010. Allianspolare! Stureplanscenterpartisterna Johan Hedin, aka Peace Love and Capitalism, jag och Tobias Wahlqvist. Grundar för #sturec #val2010 #liberati.

För ett par veckor sedan bjöd Stureplanscentern in Alexander Bard för att tala om den nya frihetligheten och hur nätet påverkar oss och politiken. Det var en öppen och trevlig tillställning, många från Liberati var där men även medlemmar från andra politiska partier samt en och annan PR-konsult och guru i sociala medier.

Eftersom vi jobbar för att vinna valet tillsammans som allians är det extra bra att nätverken går in i varandra så pass att vi kan börja flexa gemensamma muskler. Att de rödgröna just gjort kanonvärvningen Martin Gelin till sin kampanj gör att vi får anledning att jobba ännu effektivare tillsammans. Jag har ägnat de senaste dagarna åt att aktivt koppla ihop mina egna nätverk där det går, det kommer jag att fortsätta med. Mitt alliansnätverk är bra men jag behöver göra vissa förstärkningar. Nu märker jag vad EP-valrörelsen verkligen tillförde: nätverk!

I september 2009 samlades vi i liberala Cyberstrategigruppen för att analysera hur vi nätverksfantaster skulle kunna bidra till ett offensivt och optimalt nätbruk för Folkpartiets räkning. På eftermiddagen samma dag träffade jag en framträdande partikollega för att informera om vårt entusiastiska, givande möte. Jag vädjade om dennes inträde i den här delen av verkligheten eftersom det är just på nätet väljarna befinner sig. Med på mötet i september var bland andra Amanda Brihed, Mattias Lönnqvist, Alexander Bard, Johan Bergelin, Seved Monke och jag.
Martina Lind har lagt ett enormt arbete på Politometern som listar alla politiska bloggar. Den här veckan rankar hon alla politiska partiers bloggar. Jag är givetvis mest intresserad av den liberala sfären och noterar med stor förtjusning att våra gemensamma ansträngningar under störst inspiration från Seved Monke i det projekt vi sjösatte tillsammans i september 2009 har gett ett fantastiskt utfall.

Allra bäst är förstås Mark Klamberg, som solklar etta på Folkpartiets lista. Från Liberati - kärntruppslistan - är Erik Svansbos Pophöger på tredje plats, Niklas Frykman är femma, Liberati bubblar på plats nummer sex, Seved Monke sjua, Sebastian Hallén åtta, Mathias Sundin på två placeringar - 11 och 14, jag på 15 - högst från Göteborg. På fjärde plats som översta kvinna är Amanda Brihed, grundare av Svart Måndag, vem annars.. Är det någon som kan bloggosfären på sina fem fingrar så är det hon. Vore jag en av alliansens kampanjstrateger skulle jag värva Amanda idag! Hon behövs för att kunna kontra den rödgröna positioneringen i de nya medierna. Nu börjar det! #val2010

onsdag 27 januari 2010

Bara den som minns kan ta ansvar




Att tala är att minnas.

Jasenko Selimovic, riksdagskandidat från Göteborg, var huvudtalare på Förintelsens minnesdag idag den 27 januari i Stockholm. Läs hans tal här. Ambitiöse fotografen, Jonathan Rieder Lundkvist, trotsade den bistra januarikylan och tog de här stämningsfulla bilderna som jag med hans tillstånd får lägga upp här. Tack!

Redan imorse postade jag kort om Ilmar Reepalu, det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, som har otidsenliga uppfattningar om Israel och personer med judisk bakgrund. LUF-ordförande Adam Cwejman kräver att Mona Sahlin reagerar och undrar med rätta var socialdemokratin står och varför ingen ledande socialdemokrat kritiserat Reepalu öppet än.

Inflytelserika Erik Svansbo anser också att Sahlin måste ställas till svars. Madeleine Sjöstedt för in det kommunalpolitiska perspektivet i debatten och Sakine Madon tar upp problemet kring kollektivt ansvar. Birgitta Ohlsson vill öppna de svenska hemliga arkiven och göra upp med sörgårdsidyllen i Stockholm.

Mer om vikten av att minnas Förintelsen:
Fokus, Helle Klein i AB, Bosse Schön i AB, Expo, DN, GP, UNT:s ledarblogg, Cwejman, Expressen. Mer om behovet av att socialdemokraterna gör upp med den rasistiska folkhemsideologin en gång för alla.

Osmakligt, Reepalu!

Vissa dagar blir man mer förvånad än andra. Idag, på Förintelsens minnesdag, uttalar sig Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu om förföljelsen av judiska personer i Malmö. I rest my case. Läs själv.

Klokskaper om Reepalu, Förintelsens dag och om att öppna arkiven:
Sakine Madon, Anders Svensson, Birgitta Ohlsson

Huvudtalare på Förintelsens dag i Stockholm idag är Jasenko Selimovic, riksdagskandidat från Göteborg.

måndag 25 januari 2010

Folkhemsattacken - Liberati tar debatten!

Det finns många exempel på att det fungerar dåligt att stänga ute främlingsfientliga krafter från debatten. Geert Wilders (bilden) i Nederländerna surfar fortfarande på en framgångsvåg, trots all kritik som riktades mot honom i samband med filmen Fitna. Hans parti PVD, Frihetspartiet, rönte oroväckande stora framgångar i valet till Europaparlamentet i juni 2009. I Sverige har vi ännu chansen att hålla de främlingsfientliga krafterna utanför riksdagen. Men det är tyst om de etablerade partierna, trots Aftonbladets Jan Helins initiativ till att upplåta något som kändes som spaltkilometrar till just sd för en tid sedan. Debatten har stagnerat trots att det snart är val! I Belgien har principen med cordon sanitaire bara haft motsatt effekt - idag finns främlingsfientliga partier representerade i majoriteten av de belgiska kommunerna. Den typen av utveckling vill jag och många med mig inte se här!

Idag går Alexander Bard och Jan Söderqvist till hårt angrepp mot den svenska folkhemstanken och hur Sverigedemokraterna kapitaliserar på det gamla socialdemokratiska tankegodset. Det har talats mycket kring att ta debatten, nu gör Liberati just det. Det är bara genom att öppet diskutera med och inte över huvudet på sd som vi kan få reda på vad de står för.
_____

I bl.a. Göteborg har personer som anordnar stora dansfester problem, Linus Ericson berättar mer. Nomineringsmötet i Göteborg för en vecka sedan gick så här; därför är jag nu på sjätteplats istället för fjärdeplats på riksdagslistan. Diskussionen kring nederländske populisten Pim Fortuyn har också rört upp en del känslor i debatten här. Jag ska ägna mer tid åt att reda ut varför Fortuyn inte är som JÅ i sd längre fram. En sak är säker: ska våra goda demokratiska krafter kunna ta hem det här valet utan att antisemitiska, främlingsfientliga krafter tar sig in i Sveriges riksdag så kräver det att så många som möjligt engagerar sig! Nu.

Fler:
Rydfeldt, Monke

onsdag 6 januari 2010

SM under valåret 2010

Seved Monke, Folkpartiet Liberalerna i Stockholm, Liberati, HBT-liberalerna,
entreprenör, kandidat 2010 till stadsfullmäktige och riksdagen


Seved Monke postade igår om Folkpartiet Liberalerna och sociala medier (SM). Jag har en önskelista för 2010 när det gäller just Fp:s SM-strategier. För det första vill jag att vår partisekreterare börjar blogga och twittra regelbundet. Erik Ullenhag är begåvad, finurlig och smart. Jag skulle läsa dina kommande postningar med stor förtjusning, promise! Och jag vet att fler än jag bär på en sådan önskan.

Erik Ullenhag på tuben, när det var ett år kval till valet:




För det andra önskar jag mig att alla som är politiskt intresserade ska börja följa varandra. Jag har ägnat en del av dagen åt att närmare studera hur kvoten following/followers förhåller sig till varandra hos några svenska politiker. Utan vetenskapliga belägg vågar jag påstå att de som får bäst genomslag på t.ex. twitter är de personer som har grovt räknat ungefär lika många på bägge sidor.

Det logiska vore att politiker som är genuint intresserade av att veta vad folk tycker och ägnar sig åt också har ett hyfsat ekvilibrium i balansräkningen på twitter. Det tragiska är dock att många analoga politiker, som nu upptäckt ett nytt verktyg i verktygslådan, använder samma taktik som tidigare. Principen "jag ska tala, du ska lyssna" är så last season!

En föredömlig kvittrare inom Fp är Helene Odenjung, kommunalråd och andre vice ordf., som häromdagen levererade snabbtweet i ett ärende som handlade om Göteborgs parkeringsautomater. Där visade hon vad mediet ska användas till - dialog när den är som bäst.

Jag ser mycket fram emot de positiva spill-over-effekterna som bara måste följa på SvD:s initiativ och fortsätter att lära mig mer om hur framförallt mitt eget parti kan vitalisera nätnärvaron genom olika kanaler.

Länkar:
Göran Widhams postning rekommenderar jag varmt, SvD:s Martin Jönssons blogguppföljning - bra översikt av SvD granskning av SM, Huvudstadsbladet med Stakston om finske statsministern Matti Vanhanens aviserade avgång som finska Centerns partiledare via sin blogg, Brit Stakstons del 2, Ronnestam, Mymlan-intervju på DN, Peter Andersson, GP, från intressant: twitter, sociala medier, bloggar. Och tipsa mig gärna om fler länkar så får jag lägga till när jag får tillfälle.

tisdag 5 januari 2010

Dra den om Canis Lupus

Vargbild från Skansens hemsida.


I berättelsen om vargen kommer är det en pojke som känner sig ensam som fåraherde. För att få bybornas uppmärksamhet ropar han "vargen kommer" ett antal gånger fast det är falsklarm. När vargen till slut kommer, på riktigt, så är det ingen som lyssnar. Den svenska rovdjursdebatten lider under samma problematik.

Det skulle vara intressant att få in fler åsikter i debatten, precis som Jussi Karlgren efterlyser. Liberala riksdagsledamoten Nina Larsson från Karlstad nyanserar debatten i en postning utifrån det värmländska perspektivet. Grön ungdoms Maria Ferm anser att regeringen borde verka för fler ulvar. Personligen är jag nyfiken på hur många individer som skjutits av i tjuvjakt de senaste åren och om de senaste dagarnas intensiva vargjakt i själva verket är jakt comme d'habitude - men nu med strålkastarljuset riktat mot jakten. Foton från årets vargjakt finns t.ex. hos Jägareförbundet.

I tredje världen brukar man tala om att vilda djur, som t.ex. den utrotningshotade tigern, ska få leva kvar och dra turister. Det finns anledning att tro att en vital, svensk-skandinavisk vargstam också skulle kunna bidra till glesbygdsinkomster - som sightseeingobjekt och för utländska jägare som gärna skulle betala dyra slantar för att få skjuta ulv.

Jag vill också veta mer om hur irriterade jaktlagen är i områden där vargen tar älg, framförallt kalvar. Att spårningen av varg började en vecka innan jaktstarten på vissa ställen via bl.a. skoter bör dock klassas som jaktbrott, oavsett vilken uppfattning man har om jakt. Till Värmlands försvar så höll man kvoten, annat var det i Dalarna.

Värmland har redan en vital pr-verksamhet, kanske dags att fridlysa vargen som turistmagnet och ge den samma behandling som älgen redan fått! Och sedan 1966 är vargen faktiskt fridlyst i Sverige.

Fler: ScaberNestor, Svensson, Annarkia, Expr, AB - så här tycker partierna.
____________________________________

Annat:

Sverige var ordförande i EU under andra halvan av 2009. En utmärkt video-prognos för EU 2010 av Financial Times finns här. Det svenska ordförandeskapet avhandlade de här.
_________

Det är fortfarande nomineringstider i folkpartilandet. I Göteborg presenteras listan den 7 januari, som jag nämnt tidigare, och den 16 januari är det ett medlemsmöte. I Stockholm är listorna dock klara och det är inte helt tydligt hur det har gått till på sina håll. För representanten från Fp Östermalm kan man undra hur den personliga prestigen förhåller sig till kandidaters erkända erfarenhet och kompetens. Jag hoppas och tror att Göteborg kommer lägga fram så bra listor som möjligt!

måndag 4 januari 2010

Hable con ella - tala med henne!

God fortsättning på det nya året! Jag började twittra försiktigt under landsmötet i Växjö och blir mer och mer förtjust i samtalet som går att föra via sina tweets. Idag har jag förgäves försökt lägga upp kvitter-ikonen på blogger som protesterar. Wordpress är kanske bättre att blogga på ändå med tanke på att det finns fler finurligheter där (?).

Dagens SvD bjuder på en nyhetsartikel om sociala medier och politik, och en ledarkrönika, som kommenterats både här och där. Den analoga ensidigheten är så påtaglig, framförallt när svensk inrikespolitik vill dra fram alla verktyg ur Obama-kampanjlådan som om teknikmetoden i sig frälser och räcker till för att vinna val. Men man måste tala med varandra, inte till varandra, dialog istället för monolog!

Pedro Almodóvars film från 2002, Tala med henne, handlar om två män som talar till sina medvetslösa kärlekar. Det är där de politiska partierna riskerar att hamna, om de inte snabbt blir bättre på att svara på tilltal från väljare när de söker dialog. Sedan kan man ju symboliskt och retoriskt fundera på om det är väljarna eller de politiska partierna som försöker få kontakt. Motviljan mot att andra människor, potentiella väljare, har synpunkter måste förbytas i något konstruktivt inför valet den 19 september.




Och:

Det är fortsatt mycket på gång bland krafterna som jobbar för ett fritt, demokratiskt Iran. Här finns utrymme för ännu mer demokratiunderstöd på olika våglängder. Mer hos Brihed, Odsvall, Pb, Expressen, GP, Parvin Ardalan i DN, the Economist, Liberati. Stabiliteten i Mellanöstern är oerhört beroende av utvecklingen i Iran, inte minst med tanke på den olösta Israel-Palestina-frågan. Göran Rosenberg skrev utmärkt om politik, hopp och rädsla i december.

SR kom idag med en "poll of polls", alltså en väljarundersökning som baseras på flera olika, av varandra oberoende, opinionsundersökningar. Tack för tipset!

Lite senare ändå:
SvD har följt upp måndagmorgonens artiklar med ett tillägg om gräsrötter, spänstigt och kul!