onsdag 27 januari 2010

Bara den som minns kan ta ansvar
Att tala är att minnas.

Jasenko Selimovic, riksdagskandidat från Göteborg, var huvudtalare på Förintelsens minnesdag idag den 27 januari i Stockholm. Läs hans tal här. Ambitiöse fotografen, Jonathan Rieder Lundkvist, trotsade den bistra januarikylan och tog de här stämningsfulla bilderna som jag med hans tillstånd får lägga upp här. Tack!

Redan imorse postade jag kort om Ilmar Reepalu, det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, som har otidsenliga uppfattningar om Israel och personer med judisk bakgrund. LUF-ordförande Adam Cwejman kräver att Mona Sahlin reagerar och undrar med rätta var socialdemokratin står och varför ingen ledande socialdemokrat kritiserat Reepalu öppet än.

Inflytelserika Erik Svansbo anser också att Sahlin måste ställas till svars. Madeleine Sjöstedt för in det kommunalpolitiska perspektivet i debatten och Sakine Madon tar upp problemet kring kollektivt ansvar. Birgitta Ohlsson vill öppna de svenska hemliga arkiven och göra upp med sörgårdsidyllen i Stockholm.

Mer om vikten av att minnas Förintelsen:
Fokus, Helle Klein i AB, Bosse Schön i AB, Expo, DN, GP, UNT:s ledarblogg, Cwejman, Expressen. Mer om behovet av att socialdemokraterna gör upp med den rasistiska folkhemsideologin en gång för alla.

1 kommentar:

  1. Vi hade också en fin ceremoni i Göteborg i Universitetets aula där flera talare just påminde om detta - att vi om och om igen måste tala om detta, hålla det levande för att det aldrig mer ska upprepas.
    Berit

    SvaraRadera