fredag 28 januari 2011

Egypten - text på Newsmill om #Jan25-utvecklingen

Minns ni President Barack Obamas tal i Kairo? Han höll det den 4 juni 2009, tämligen nyligen alltså. Man valde ut Kairo för att Egypten 'på många sätt representerar arabvärldens hjärta'. Här är drygt tio minuter av talet 'A New Beginning':



Ikväll har Newsmill publicerat en text jag skrev i afton om Egypten och utvecklingen där. Det var snabba puckar igen. Ett stort tack till Sakine Madon som är så snabb på bollen när man kastar ut en fråga att det går från ord till text inom loppet av bara någon dag.

Det finns en oroväckande dynamik i skeendet. Inte att människor i Algeriet, Egypten, Jemen, Jordanien, Libyen och Tunisien uttrycker sina krav på förändring utan snarare att både EU och USA har varit så långsamma i sina reaktioner. Nyss avslutades en presskonferens med pressekreterare Robert Gibbs direkt från Vita Huset. De säger inte mycket alls. Mer info kommer via livestreamen från AlJazeera English.

Israel och arabvärlden tiger still. Endast Netanyahu har yttrat sig kortfattat om tron på Mubarak. Men var befinner sig Mubarak exakt och är detta arabvärldens 1989?


Via Lisah Silfwer, @JournalistLisah, finns även klippet om Tunisien och sociala medier som jag fick vara med i onsdagen den 19 januari 2011 i TV4 Nyhetsmorgon. Tack också till Mary X Jensen som skrev om Tunisien och jasminrevolutionen på sina Moderata Karameller fredagen den 21 januari 2011.
_________________________________________________



Kort klipp med några ur Telecomix:

måndag 17 januari 2011

#sidibouzid - Jasminrevolutionen på Newsmill

Idag har jag en text publicerad på Newsmill om jasminrevolutionen i Tunisien. Sedan den 17 december förra året har en intensiv nätaktivism pågått som jag och flera med mig hävdar har lett fram till de omvälvningar vi ser nu. Läs till exempel global voices online om kommentarerna från i fredags om presidenttalet innan Ben Ali avgick och flydde till Saudi-Arabien, från tunisiska twitter och bloggosfären, allt översatt till engelska. En studie i mycket ändamålsenlig sociala medier-användning.

Fler som skrivit på svenska om #sidibouzid är bland andra Aaron Israelsson, Bitte Hammargren och Rasmus Fleischer. En av anledningarna till att det har tagit så pass lång tid för västerländsk press att vakna tros vara att informationen till stor del förts ut främst på franska och arabiska. Under händelseutvecklingarna i Iran 2009 var ett stort antal mediemänniskor av persiskt ursprung med goda kunskaper i engelska aktiva. Det bidrog troligtvis till att informationen kunde spridas viralt med mycket större hastighet då i gröna revolutionen än nu i jasminrevolutionen.

Följ utvecklingen du med under taggen #sidibouzid på Twitter. Har du möjlighet att översätta t.ex. tweets från arabiska till engelska så tagga på twitter med #ArEn för att ange att tweeten är översatt. Jag vill varmt rekommendera att på twitter följa @ibnkafka - en polyglott twittrare som twittrar på bland annat svenska. Bästa twittrare på franska från Tunisien är Slim Amamou @slim404 som häktades för någon vecka sedan men släpptes i fredags.

DN, Expressen.