lördag 18 juli 2009

I ulvens spår

Idag har jag en artikel på GP-debatt på nätet. Min förhoppning är att fler ska engagera sig och sätta sig in i frågorna. Anders Svensson, med hjärtat till vänster, tycker att jag är naiv. Och det är ju exakt så det ska vara.

Det finns så många kompetenta ingenjörer och tekniker som kan allt om ettor och nollor. Det vi saknar är fler integritsvurmare som är t.ex. kvinnor och äldre än 40. Det lär gå en osynlig (och självklart starkt generaliserande gräns) någonstans vid 40-årsåldern. Det är upp till integritetsförespråkare att paketera och identifiera frågorna vare sig man som jag har ett liberalt hjärta eller som andra - ett kollektivt hjärta. Piratpartiet och Miljöpartiet klarade av det på ett storartat sätt i valet till Europaparlamentet, de formulerade och levererade!

Farmor Gun i Norrtälje har skrivit en utmärkt analys av integritetsveckan som gick, mycket läsvärd. Hon faller fullständigt utanför ramen jag så stereotypt målade upp ovan. Tipsar särskilt om länken till Computer Sweden-artikeln om rfid-kretsar, för lagring av uppgifter som är på väg in i våra egna id-, körkorts- och passhandlingar och som lätt kan missbrukas. Vem är det vi är rädda för egentligen när vi till och med behöver sändare i våra id:n?

En häpnadsväckande nyhet kommer Scaber Nestor m.fl. med. De som har köpt boken 1984 som e-bok hos Amazon har nyss fått dem elektroniskt indragna och pengarna tillbaka(!). Så här skriver en upprörd konsument på bokhandelns hemsida:

"Amazon offered 1984 for its Kindle E-book reader, but then the electronic version's publisher decided it didn't want to make the book available that way. So Amazon deleted the book from the Kindles of customers who had already purchased it and credited their accounts. A small problem: what about annotations people had made on the book for their term papers? A big problem: what if I buy a book by a liberal and Amazon decides they only like books by conservatives, so they delete the book from my player? This is a despicable action, and I will be boycotting Amazon until they publicly change their policy. There are plenty of places to buy books online."

Utskotten i Europarlamentet är klara. I utskottet för rättsliga frågor (förteckning alla ledamöter) sitter Christian Engström (pp) och Cecilia Wikström (fp) från Uppsala. Wikström röstade ja till FRA som riksdagsledamot och har tidigare profilerat sig i bland annat kulturfrågor om t.ex. litterär kanon.

Mer om Stockholmsprogrammet: Amanda BrihedLiberati, Mark Klamberg, Erik Laakso, HAX.
Mer om Datalagringsdirektivet, lagen om masslagring av data - dvs bland annat dina och mina uppgifter, vem vi har ringt osv: SvD

Till slut har en intressant betaldebatt dragit igång om vad man skulle kunna använda The Pirate Bay till, se Expressen, Bard svarar Sunde.

2 kommentarer:

  1. Tack Annika för beröm! Vill dock göra dig uppmärksam på att du länkat till min blogg utan att ange vilket inlägg du avser. Genom att högerklicka på rubriken på inlägget kan du kopiera och klistra in det inlägg som du skriver om.
    Ha det!

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag vill minnas att Cecilia W i sista stund kvittade ut sig från FRA-omröstningen, dvs hon röstade inte alls. Minns jag fel, det var ju över ett år sedan.

    /Leiph

    SvaraRadera