tisdag 21 juli 2009

Integritetsdiskurs i olika versioner

Idag presenterades utredningen om polisens och SÄPO:s behov av signalspaning. Det vill säga: hur ska polisen och SÄPO få tillgång till FRA:s (Försvarets Radioanstalt) information. Tidigare säpochef Anders Eriksson har utrett frågan ensam, med hjälp av en utredningssekreterare och en referensgrupp bestående av sju riksdagsledamöter, en från varje parti. Klippet är från TV4, 53:22 långt.
Moderater tar ställning för att lyfta ACTA i en artikel på DN-debatt idag, bra att de lyfter frågorna inför valet 2010. Hoppas att fler riksdagsledamöter följer upp och ansluter de med. Det känns verkligen som om valrörelsen redan kickat igång så smått i och med Stockholmsprogrammet och idag utredningen om FRA i polisarbetet. Näringsutskottet i Sveriges riksdag har inte spikat sitt första möte efter riksmötets öppnande den 15 september men immaterialrätten, t.ex. som i ACTA, hanteras bland annat där. Och massavlagring av data är också på gång.

Polisen i Göteborg ägnar sig i det lilla åt att kränka integriteten hos vissa ungdomar. Utan att det föreligger någon brottsmisstanke så visar polisen upp foton på oskyldiga ungdomar vars foton polisen har tillgång till. Bilderna används sedan i polisens egna fotokonfrontationer i jakt på gärningsmän. Polisen går till exempel till skolor och fotograferar barn utan deras föräldrars tillstånd eller kännedom (!).

Mer om Anders Eriksson och SOU 2009:66 Signalspaning för polisiära behov: Mark Klamberg, Farmor Gun i Norrtälje, Regeringens pressträff om Signalspaning, Utredningen SOU 2009:66 Signalspaning för polisiära behov, Kommittédirektivet om den här utredningen Underrättelseinhämtning för vissa polisiära behov från oktober 2008
Replik efter Beatrice Ask:s inlägg på Politikerbloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar