tisdag 5 januari 2010

Dra den om Canis Lupus

Vargbild från Skansens hemsida.


I berättelsen om vargen kommer är det en pojke som känner sig ensam som fåraherde. För att få bybornas uppmärksamhet ropar han "vargen kommer" ett antal gånger fast det är falsklarm. När vargen till slut kommer, på riktigt, så är det ingen som lyssnar. Den svenska rovdjursdebatten lider under samma problematik.

Det skulle vara intressant att få in fler åsikter i debatten, precis som Jussi Karlgren efterlyser. Liberala riksdagsledamoten Nina Larsson från Karlstad nyanserar debatten i en postning utifrån det värmländska perspektivet. Grön ungdoms Maria Ferm anser att regeringen borde verka för fler ulvar. Personligen är jag nyfiken på hur många individer som skjutits av i tjuvjakt de senaste åren och om de senaste dagarnas intensiva vargjakt i själva verket är jakt comme d'habitude - men nu med strålkastarljuset riktat mot jakten. Foton från årets vargjakt finns t.ex. hos Jägareförbundet.

I tredje världen brukar man tala om att vilda djur, som t.ex. den utrotningshotade tigern, ska få leva kvar och dra turister. Det finns anledning att tro att en vital, svensk-skandinavisk vargstam också skulle kunna bidra till glesbygdsinkomster - som sightseeingobjekt och för utländska jägare som gärna skulle betala dyra slantar för att få skjuta ulv.

Jag vill också veta mer om hur irriterade jaktlagen är i områden där vargen tar älg, framförallt kalvar. Att spårningen av varg började en vecka innan jaktstarten på vissa ställen via bl.a. skoter bör dock klassas som jaktbrott, oavsett vilken uppfattning man har om jakt. Till Värmlands försvar så höll man kvoten, annat var det i Dalarna.

Värmland har redan en vital pr-verksamhet, kanske dags att fridlysa vargen som turistmagnet och ge den samma behandling som älgen redan fått! Och sedan 1966 är vargen faktiskt fridlyst i Sverige.

Fler: ScaberNestor, Svensson, Annarkia, Expr, AB - så här tycker partierna.
____________________________________

Annat:

Sverige var ordförande i EU under andra halvan av 2009. En utmärkt video-prognos för EU 2010 av Financial Times finns här. Det svenska ordförandeskapet avhandlade de här.
_________

Det är fortfarande nomineringstider i folkpartilandet. I Göteborg presenteras listan den 7 januari, som jag nämnt tidigare, och den 16 januari är det ett medlemsmöte. I Stockholm är listorna dock klara och det är inte helt tydligt hur det har gått till på sina håll. För representanten från Fp Östermalm kan man undra hur den personliga prestigen förhåller sig till kandidaters erkända erfarenhet och kompetens. Jag hoppas och tror att Göteborg kommer lägga fram så bra listor som möjligt!

2 kommentarer:

 1. Ja, det är många vargförespråkare som vill ha vargen för att kunna titta på dom i skogen och dra turism. Jag har dock aldrig mött varesig svenska eller utländska vargturister eller vargskådare.....var är dom? finns ju folk som påstår att de finns och då måste väl detta kunna bevisas också?

  SvaraRadera
 2. @Anonym.

  http://www.sr.se/dalarna/nyheter/artikel.asp?artikel=843841

  Det verkar som det största hindret för en fungerande vargturism är .... tadaa, JÄGARNA!


  tre företag som ägnar sig åt rovdjursturism hittar du här:
  http://www.travelnews.se/Ovrigt/Bjornturism-och-vildmarksupplevelser-kan-vinna-Grand-Travel-Awards-Ekoturismpris-/


  första sidan på en google-sökning, testa att kolla upp om dina åsikter är korrekta, vad du och grannen säger över dunken är sällan en bra vetenskaplig grund.

  SvaraRadera