fredag 17 september 2010

Akromegali och vänsterpartisten Klamydiabrevet

Det är en tragisk historia med Annica som lider av akromegali. Jag fick först tips om postningen på vänsterpartistbloggen Klamydiabrevet via twitter och den var så lång att jag bara hann skumma den. Sedan har jag fått frågan gång på gång om vad jag tycker om postningen, om sjukförsäkring och om Annicas fall. Det verkar naturligtvis oskäligt om informationen stämmer och det enskilda fallet är tragiskt men vi har inte ministerstyre i Sverige.

Det enskilda handläggningsärendet är inte en ministers att direktstyra och kommentera, oavsett hur tragiskt någon tycker att det är. Det måste rimligtvis vara så att handläggarna på Försäkringskassan inte förstår vad akromegali är och vilka begränsningar det innebär. Jag skrev till Eric Roséntwitter att det enskilda fallet verkar otroligt tragiskt men det vore otroligt onyanserat av mig att utan stora förkunskaper kommentera sjukförsäkringssystemet i stort. (Så här tycker Folkpartiet - länk till partiets sjukförsäkringsinformation.)

Akromegali är ett hypofysadenom och Svenska Endokrinologföreningen har ett faktablad om sjukdomen här. Den som alltid får rycka ut när Försäkringskassan är i blåsväder är Överdirektör Stig Orustfjord. Orustfjord har gått igenom ärendet under dagen och hittat att ny information har framkommit, han åberopar dock sekretessen.

Från Folkpartiet Liberalerna meddelar partisekreterare Erik Ullenhag följande angående sjukförsäkringen. Här tar Erik upp både Klamydiabrevet och den cancersjuka kvinnan som Sahlin talade om i TV4 igår:Och Alliansen är i ledning. Ikväll är det partiledardebatt! Den sista den här valrörelsen! Taggen är #slutdebatt som det verkar. Här är länken till SVT:s väljarindex. Idag den 17 september är siffrorna 50,2 för alliansen och 42,3 för andra laget.

14 kommentarer:

 1. "Jag kan inte kommentera det enskilda fallet" Vilket ypperligt försvar. Retorisk pärla.

  SvaraRadera
 2. Den killen på videon borde sitta i TV ikväll och förklara....eftersom alla alliansens ledare är ministrar. Kanske nån av alliansens ledare kan avgå...då kan den han eller hon förklara vad man vill och ocksp kommentera enskilda fall efter som de då inte är ministrar

  SvaraRadera
 3. "men vi har inte ministerstyre i Sverige"

  Du har så helt missat poängen. Det här handlar inte om en person — ingen vill att Annica Holmquist ska få förutr — ALLA ska behandlas som människor och få det stöd som de förtjänar.

  SvaraRadera
 4. ministerstyre går bara bra när det handlar om djurskydd, vargar och minkar.

  Människor?
  pffft.

  SvaraRadera
 5. Det fall som beskrivs i klamydiabrevet tycks vara ett uppenbart exempel på felbehandling - och det ombehandlas nu av Försäkringskassan. Liknande exempel finns från tiden före 2006, men då fanns det ingen empati från vänsterhåll. Någon empati har vänstern inte heller för alla som förtidspensionerades till utanförskap.

  Hoppas att Försäkringskassan nu fattar ett riktigt o mänskligt beslut, när man tar upp ärendet på måndag!

  Vänsterns plötsliga o partiella empati ger jag inte mycket för. Nu använder man cyniskt det här tragiska fallet som ett medel att vinna röster.

  SvaraRadera
 6. Skit i politiken och hjälp sjuka människor istället för att stjälpa dom. Medmänskligheten och sunt förnuft verkar vara en total bristvara både på Försäkringskassan och i politiken tyvärr.
  Jag skäms för att vara svensk faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Hej,

  En, i mitt tycke, relevant aspekt är patientskyddet. Det har, som jag uppfattar det,
  försämrats under förra mandatperioden. Bifogar
  länk till HSANs kommentar om "systemskifte".

  http://www.hsan.se/dokument/HSANs_synpunkter_pa_det_sk_systemskiftet.pdf

  SvaraRadera
 8. "vänsterpartistbloggen"... ja kära nån så ni kan ibland...

  SvaraRadera
 9. Vad ska vi alla andra göra som är utförsäkrade från Försäkringskassan trots sjukdom och arbetsoförmåga? Kan vi ställa oss i kö för att media ska ta upp våra berättelser så att Försäkringskassan synar våra ärenden igen och att vi får hjälp? Vi är många som är drabbade i tysthet!

  SvaraRadera
 10. Jamen vi får ju massor med skattesänkningar! Och dom där som låtsas vara sjuka, dom motiveras ju att gå och jobba! Och dessutom är dom ju vänsterfolk hela bunten, så det är bara rätt åt dom. Eller hur, Annika?

  SvaraRadera
 11. Ingen har väl egentligen bett Reinfeldt att kommentera det enskilda fallet. Det man har bett honom är att kommentera om den hastigt genomförda sjukförsäkringen kan ha någon skuld i det här fallet.

  Och det har Reinfeldt vägrat att kommentera och sagt att han inte får eftersom det är ett enskilt fall. Blandar han inte därmed bort korten och försöker lura den som lyssnar? Och gör inte du samma sak här? (Förutom att du pekar finger åt den sjukes mamma, men det har mer genomtänkta alliansbloggare kommenterat och jag antar att du ångrat det?)

  SvaraRadera
 12. Beijbom:
  Jag tycker nu att du ska förklara varför inte Annica Holmqvist, som är allvarligt sjuk, inte får sjukersättning, om det nu är så att sjuka ska få ersättning. Försäkringskassan har granskat hennes fall och kommit fram till att inga fel begåtts. Nu när valfläsket är slut kanske det är dags att lägga korten på bordet från moderat/allians håll och erkänna att sjukförsäkringen ska avskaffas!

  SvaraRadera
 13. Det är beklämmand hur osaklg denna diskussion är.
  Det förefaller vara så att många bloggare anser att diagnosen akromegali med automatik bör innebära att individen i fråga SKALL vara sjukskiven.
  Jag vill, som läkare, upplysa om att akromegali i de allra flesta fall är behandlingsbar och patienten i fråga är oftast och fortsätter att vara helt arbetsför. Enstaka patienter som får diagnosen väldigt sent kan ha ådragit sig komplikationer som medför sekundär sjukighet som kan medföra begränsad arbetsförmåga. Hur det förhåller sig i fallet Annica kan jag liksom, vill jag hävda, de flesta dabatörerna självfallet inte ha någon uppfattning om.
  För att kunna göra en sådan bedömning måste man känna till just Annicas sjukhistoria.
  Stefan
  Läkare

  SvaraRadera
 14. Efter valet glömdes visst alla de som drabbas av nya sjukförsäkringen bort…… Tråkigt.

  Sjukförsäkringen är en politisk fråga som gör att jag skäms lite för Sverige. Det är ett uttryck för förakt och misstro mot vanliga människor och deras problem.

  Och. Det är helt bisarrt att höra folk som kallar sig liberaler prata om "enskilda fall". Om inte liberalerna skall stå upp för de enskilda människorna, de "enskilda fallen". Vem ska då göra det?

  SvaraRadera