onsdag 29 april 2009

AF-borgen i Lund med Svart Måndag, LUPEF, Liberala Studenter Skåne

Vilken tisdag! På bilden Liberala Studenter i Skåne och i mitten Svart Måndag, klicka på bilden för att komma till NSM:s blogg. I bakgrunden ståtliga AF-borgen. Mer text senare.


LUPEF som anordnade debatten räknade till makalösa 99 personer i salen trots strålande solsken när vi drog igång. Klicka på publiken för att komma till LUPEF. Ett kalasevent, mkt välarrangerat och välmodererat! Stort tack till Liberala Studenter i Skåne som bjöd in!

AF-borgen tisdag 29 april, Lund


måndag 27 april 2009

Upphovsrätten, ACTA och isländsk EU-ansökan

Är fildelningen bara intrång i upphovsrätten och inte stöld? Övervakningssamhället upprör många! Martin Ådahls Fokus-krönika om TPB-rättegången och fildelningsdebatten sammanfattar mycket. Förra veckan träffade jag min gamle vän P, ordbehandlare extravaganza, som i vanlig ordning skakade om i sinnet genom sin klarsynthet. Tack för alla nya idéer!

Det är så viktigt med goda vänner som inte syltat in sig djupt in i partipolitiken och som kan analysera problem utifrån ett välutvecklat intellekt! Jag får nog finna mig i att P:s röst den 7 juni läggs på ett annat parti än mitt eget men jag har verkligen försökt..
Bra nätanalyser ger Isobel Hadley-Kamptz. Läs på om ACTA - handlingar som inte lämnas ut ens i Sverige med sin offentlighetsprincip, och IPRED! Som medborgare i en rättsstat är det viktigt att reagera nu.
Island lämnar kanske in sin EU-medlemsansökan under det svenska EU-ordförandeskapet och visst vore det roligt. I lördags gick Island till val, vann gjorde vänsterblocket. Sverige har redan börjat sitt ordförandeskap, eftersom Tjeckien sviktar så är regeringen Reinfeldt redan stand-by-ordförande.
I fredags var jag hos fp Halland där Halland som €-område kom upp, det fick gott genomslag!

På bilden: Bokbord Kunskapscentrum i Marks kommun, LUF:s Moa Grankvist och Frida,16 april 2009, de anordnade en stor demokratidag där både ungdomsförbund och moderpartier var representerade. Jag ska troligtvis dit igen innan valet.



torsdag 23 april 2009

Gnosjöandan och EU-flaggan

Bild från mellanlandning i Nässjö idag - strax innan fp-demonstrationen om att flagga med EU-flaggan. Jag, Rudi Mölling (ombudsman fp Jönköping) och Catrine Norrgård. Flaggan på bordet är min ständiga följeslagare som jag fått av EU-kommissionen i Sverige. Klicka på fotot för att läsa mer om debatten på Gnosjöandans Kunskapscentrum.


Jag fick dock lämna Nässjö innan demonstrationen började eftersom jag skulle hålla föredrag i Göteborg i kväll men det var kul att hinna stanna till på fika med politik. Tack för hjälpen med fotot!

måndag 20 april 2009

Susan Boyle - "I've never been given the chance before!"

Riksdagens Förstakammarsal, jag i talarstolen, Gröna Liberalers Riksmöte, lör 18 april 2009. Klicka på bilden för alla anföranden.
Idag publicerade GP-debatt mitt senaste inlägg till förmån för en större demokratisk förankring av Europavalet den 7 juni. Bra blandning idag på nätkommentarer och papperstidning.

Har äntligen tagit mig tid till att se Susan Boyle i Britains's got talent. Vilken pipa, och vilken svan! Inlägget rekommenderas varmt, framförallt när du känner dig lite omotiverad. Redan när Boyle säger "I've never been given the chance before" blir man rörd. Sången står för sig själv.
Idag talade jag med Europaportalen kring deras bloggdueller som i bästa fall kommer inspirera till ett större EU-engagemang och valdeltagande. Tills dess: lyssna till Susan Boyle när du behöver inspiration!
Imorgon tisdag bär det av till Dals-Rostock, senare i veckan hägrar Gnosjö, Nässjö, Kungsbacka med avslutning på veckan på Liberala Kvinnors konferens i Göteborg.

Torsk på PR

I lördags var det Gröna Liberalers Riksmöte i Förstakammarsalen på Riksdagen. På bilden: Europaparlamentariker Olle Schmidt (fp) , jag i Gröna Liberalers ledningsgrupp (fp) och Riksdagsledamoten Lars Tysklind (fp). En heldag om liberalism och miljö.

Till årets utgåva av Gröna Liberaler hade följande lobbyorganisationer bjudits in: Centrum för biologisk mångfald, WWF Världsnaturfonden och Greenpeace. Jag fick i ett kort anförande presentera min kandidatur till Europaparlamentet och var noga med att understryka att lobbyn är viktig men att ibland lägger organisationerna krutet på fel person eller fel statsrättslig nivå.

På ett annat ställe pågick ett miljöbloggsevent. Nästa år kanske vi kan göra något tillsammans så att gamla miljörävar möter nya den tidens nätmiljöaktivister.


I söndagens Expressen hade Lars Lindström skrivit en lång text om bloggandets existensberättigande. Ett av citaten i texten stod Sveriges radios Mats Svegfors för, han är mycket kritisk till fenomenet. Jag förstår att han ondgör sig. Men, det vi ser är ytterst en demokratisering av yttrandefriheten! Bloggandet gör för yttrandefriheten samma sak som budgetflygbolag gjort för att ruska om i flygbolagsstrukturen. För att uttrycka det ännu mer basalt: fejjan och twitter gör för åsiktsfriheten det ryan air gjort för att demokratisera resandet.
Att avreglera monopolet på yttrandefrihet måste ses som en stor demokratisk vinst!

Alla kan, och ska inte, vara finrumsjournalister. Och vilka krav är rimliga att ställa från Sveriges radios och annan gammalmedias sida? Vad är formen i förhållande till innehåll och paketering?

Valet till Europaparlamentet närmar sig med stormsteg. I en DN-artikel på lördagen meddelade KD att de tänker investera i TV-reklam inför EP-valet. Det kanske är just den vitamininjektion svensk Europa-politik behöver. Kan vi sedan få med så många bloggare som möjligt på banan så kan det komplettera gammelmedias EU-rapportering. Vi ses i valrörelsen!

onsdag 15 april 2009

Lyckliga vi som får och kan rösta 7 juni!

Världens bästa EU-minister Cecilia Malmström (fp) till höger, bild från Lundsbrunnskonferensen 2009.
Undersökningarna duggar tätt.. Europavalet - som du kan rösta i redan när förtidsröstningen börjar den 20 maj och vars officiella valdag är 7 juni i Sverige - behöver draghjälp! När artisten Måns Zelmerlöw säger i EuropaPosten att han vill ha € så blir han citerad på många ställen. Jag önskar fler kända demokratiambassadörer som kan köra ut budskapet: nu är det val igen!

Läs mer om Synovate-undersökningen och se efter vart du ska lägga in den demokratiska växeln: skolan, jobbet, idrottsföreningen, bokklubben, pensionärsföreningen. Mer analys finns på eminenta tidskriften Fokus. Femtiotre dagar kvar! Igår var jag i Trollhättan och mötte underbara personer med liberala visioner. Ikväll står Borås i EU på agendan. Fp kör så det ryker!

fredag 10 april 2009

Långfredag med havsmiljölobbyn på Rainbow Warrior

Plats: Rainbow Warriors kajuta, långfredag. Stenpiren, Göteborg. Från vänster: Isadora Wronski - havsmiljökampanjen i Sverige; Dima Litvinov - havsmiljöbeskyddare i Norden och jag. Kaffet var gott och mjölken ekologisk. Bild på skeppet syns i fonden.
Tänk att den här långfredagen skulle bli så otippat intressant! Greenpeace eget flaggskepp Rainbow Warrior ligger för ankar vid Stenpiren i Göteborg. Jag promenerade dit i strålande aprilsol och träffade Isadora och Dima. Fördelen med erfarna lobbyister är att de kan leverera sitt budskap kort och konsist så att även lekmän förstår. Att vi dessutom hade rätt kul också trots budskapets allvar syns väl på bilden.

Dilemmat är att Sverige eventuellt bryter mot habitatdirektivet på vissa platser. Mer konkret vill miljörörelsen rädda Fladen och Lilla Middelgrund i den svenska ekonomiska zonen från kommersiellt fiske genom att plantera trålhinder. Det betyder att man sänker stenar som trålarna fastnar i om någon (läs = en dansk fiskare) försöker tråla i det marina reservatet.

Lördag om en vecka träffar jag Staffan Danielsson, kampanjledare för det marina projektet på Greenpeace, när vi håller årsmöte i riksdagens förstakammarsal med Gröna Liberaler (fp). Jag hoppas på fortsatt dialog och väntar med spänning på augusti då miljölobbyn planerar ett event när stenarna ska ned i havet. Det är mycket intressant när två EU-regelverk krockar med varandra. I det här fallet är det konflikten mellan fiske i den ekonomiska zonen och Natura 2000-målen.

Lobbyism är bra när man får nya vinklingar på befintliga problem. Fortsättning följer.

torsdag 9 april 2009

Glad påsk!

Lilla bilden: Catrine Norrgård och jag på ELDR-middag i Bryssel, fredagen den 3 april. Catrine Norrgård hann med antidiskrimineringsdirektivsdebatten - långt ord - i EP under vårt besök och har länkat till debatten via sin blogg.

En kort rapport om ELDR, den europeiska liberaldemokratiska paraplyorganisationen, och förra veckans seminarium ligger ute på ELDR:s hemsida. Kommisionären Siim Kallas ser ut så här på en officiell bild. Jag är oerhört tacksam över att jag fick möjligheten att åka eftersom det transkulturella utbytet européer emellan är så viktigt för hela EU-projektet. I Nederländerna säger man "onbekend maakt onbemind". Andemeningen är att det är svårt att tycka om något som man inte vet något om.


En undersökning som publicerades igår visar på nytt att få svenskar känner till EP-valet den 7 juni 2009. Frågan är hur många som vet om när det är riksdagsval nästa gång. Först när man vet det blir det riktigt intressant med den senaste opinionsundersökningen. Vi befinner oss i ett moment 22. Å ena sidan är det de politiska partiernas uppgift att bilda opinion och väcka intresse för valet. Å andra sidan är det en rejäl utmaning att få draghjälp och från t.ex. valmyndighetens sida är det enbart deras uppdrag att organisera det praktiska.

Säg EU på en fest och människor blir tomma i blicken - det ska vi ändra på! På ELDR-seminariet förra veckan uttryckte vissa av de liberala vänner att de i sina egna respektive partier hade ett betydande internt EU-motstånd. Som liberal från Sverige är läget bättre. Catrine Norrgård och jag hade i alla fall två höjdardagar med våra europeiska kandidatkollegor i Bryssel, se fotot överst i inlägget av Anne-Marie Ekström.

söndag 5 april 2009

Vilken vecka!

Veckan som gick var alldeles enastående! Tisdag till lördag i Bryssel av två skäl. För det första åkte vi på resa med EU-nätverket Väst för att lära känna varandra och EU. I rask följd avverkade vi i onsdags Reppen, Svenskt Näringsliv, Kommissionen/Wallströms kabinett och en konsultfirma. I torsdags var vi på Europaparlamentet där vi träffade MEP Olle Schmidt (fp) och MEP Henrik Lax från Svenska Folkpartiet i Finland. De kom just från veckans minisession med knapptryckning om bl.a. Ryssland och rätten till likabehandling. Brysselstudieresan avslutades med ett inspirerande möte på WestSweden.

Under veckan var det många stora händelser: NATO-topp i Strasbourg, G20-möte i London och i EP i Bryssel röstade man om bland annat diskriminering. IPRED trädde i kraft i Sverige och det har gjort att internettrafiken minskat..

Det andra skälet till resan var en kandidatutbildning i liberal regi som ELDR arrangerade. Det var mycket givande att träffa europeiska liberala kandidatkollegor från ett tiotal länder. Jag ser mycket fram emot att samarbeta tätare framgent, även efter valet den 7 juni.

Nordegren i P1 har intervjuat ett antal av de svenska partiernas toppkandidater till Europaparlamentet, intressant lyssning i dessa kampanjtider. Bra BBC-blogg om Europa och världen skriver Mark Mardell som är Europaredaktör.