lördag 23 maj 2009

Demokratisverige mot sverigedemokrati

Ta debatten! Det gör t.ex. Bard, Öfverberg på Newsmill och Fröroth för att visa på att alla partier har ett existensberättigande. Alla är välkomna att delta i det offentliga samtalet och när så många åsikter som möjligt ventileras fritt är det lättare för dig som väljare att bedöma vem som passar bäst som din representant. Idag var jag i Kungälv och Strömstad som bjöd på sol och politik.

Det är viktigt att ta människors rädslor på allvar och politikernas uppgift att fånga upp vilka behov människor har. Jag brinner för till synes enkla saker som fred, frihet, integritet och yttrandefrihet. När jag är ute brukar jag använda det nederländska exemplet för att beskriva varför vi ska ta debatten med t.ex. sd och inte beröva dem syre genom utfrysning.

Nederländerna drabbades av två politiska mord som lade en klibbig hinna av misstänksamhet över samhället. Bägge hade främlingsfientliga förtecken, i varierande nyanser. Det första var mordet på Pim Fortuyn som sköts till döds på en parkeringsplats i Hilversum. Det andra var mordet på Theo van Gogh som sköts till döds på sin cykel i Amsterdam. På nederländska finns det här klippet från 2001 där van Gogh intervjuar Fortuyn (sic!). Klippet handlar om vad Fortuyn vill uppnå med sitt då nybildade parti Lijst Pim Fortuyn. Läs mer i boken av Ian Buruma, Mordet i Amsterdam, som beskriver förloppen och effekterna på samhället.

Här har vi fortfarande möjligheten att öppna upp för debatt, tid att belysa argumenten och sakpolitiken.

I senaste opinionsmätningen går Piratpartiet rejält framåt och klarar troligen att få in ett mandat i Europaparlamentet. Det är kanske precis vad de etablerade partierna behöver för att komma loss ordentligt under de flämtande dagar som återstår innan valdagen den 7 juni. Partiledardebatten från en vecka sedan var ett lågvattenmärke, varje dag under veckan som gick har personer kommenterat hur dåligt det var av SVT att inte släppa fram mer EU i partiledardebatten..

2 kommentarer:

 1. Tackar!
  Vettiga tankar du har!

  SvaraRadera
 2. Nix, fp får ingen röst. Om vi ens ska ha ett demokratisverige måste vi värna om och behålla den svenska demokratin, inte förflytta den lilla lagstiftningsmakten som finns kvar i riksdagen till Bryssel. (Mycket mer än så förflyttas till Bryssel via fördraget...)

  Alla partier som är för lissabonfördraget förtjänar inget stöd.

  Som det är nu, så finns det bara 3 partier som värnar om landets demokrati:
  Junilistan
  Sverigedemokraterna
  Piratpartiet

  Det enda som skiljer Folkpartiet från resten av de etablerade partierna är retoriken, men politiken är densamma: mer makt åt Bryssel, mindre rätt för folket här hemma att kontrollera sitt eget öde.

  SvaraRadera