måndag 18 maj 2009

Väljarskäll mot väljarskäl

Kulturhuset Fyren i Kungsbacka, måndagen den 18 maj. Det var en stor kontrast att komma till Kungsbacka efter morgonens kampanj i nordöstra Göteborg. I Göteborg var det få som tänkte gå och rösta över huvudtaget, i Kungsbacka tänkte de flesta rösta men behövde skäl och argument för att besluta sig för vilket parti att lägga rösten på.

Som hängiven valarbetare är jag förvånad över att partiledarna för alla partier vill spela en sådan framträdande roll i EU-valrörelsen och ändå talar nästan uteslutande om inrikespolitik. Gårdagens partiledardebatt i SVT är bara ett exempel och det finns fog för kritiken om vem som får eller inte får delta, bland annat från Piratpartiet.

I dem debatterna jag deltagit i hittills så har en vanlig princip varit att de partier deltar som redan är representerade i parlamentet. Det blir ganska rättvist men då uppkommer genast frågan huruvida Feministiskt Initiativ ska vara med eller ej. FI har en ledamot i Europaparlamentet som dock blev invald på ett folkpartimandat. FI:s Kirsti Kolthoff säger därför att det här är FI:s första EU-valrörelse. Om det är FI:s första valrörelse så passar ju faktiskt både sd och Piratpartiet (PP) bra in i debattsammanhangen. Hittills har jag bara deltagit i en debatt där vardera parti var representerade. Då hanterades principen att alla partier som kampanjar för mandat i Europaparlamentet är välkomna i debatten och som liberal demokrativurmare känns den principen bättre.

Alla partier som strävar efter att företräda människors intressen i Europaparlamentet ska vara välkomna in i debatten. Det bör public service ta med i beräkningen och inte göra om europavalrörelsen till en smygvalrörelse inför valet 2010. På onsdag den 20 maj börjar förtidsröstningen, valdagen är 7 juni.

1 kommentar:

  1. Just det, det är val till EP. Så det är märkligt att (gammel-)media och riksdagspartierna söker göra det till en smygstart (testmatch) inför riksdagsvalet nästa år.

    Urvalet i debatter är ett tecken på det, liksom DNs famösa "enkät" igår.

    Dessa saker har jag kommenterat på min blogg. (Skulle gärna se att min blogg fanns med i din bloggroll ;) )

    SvaraRadera