onsdag 24 juni 2009

Propagandan urholkar stenen?

Bilden: Neda, kvinnan som skjutits under oroligheterna och blivit en stark symbol för protesterna i Iran efter valet. Klicka på bilden för att komma vidare till en minnessida.Majed Safaee bloggar mycket regelbundet om situation i Iran. Stora mängder propaganda skyfflas fram och tillbaka och som utomstående är det vanskligt att bedöma läget. Majed håller örat mot marken, bekräftar och dementerar allt eftersom.

Amanda Brihed har fortsatt arbetet med att belysa Sveriges ambassad och vad vår egen beskickning gör eller undanlåter, bland annat i den här Expressen-artikeln. Sverige har en tradition av att faktiskt ta ställning, även i det tysta för utsatta personer.

Utrikesminister Carl Bildt har bloggat om Iran men det är ett ganska snällt ställningstagande. Sverige tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli, dags att fundera kring hur den svenska regeringen ska hantera utvecklingen i Iran. Säga vad man vill om Sarko men han hanterade Georgien-krisen på bästa sätt. Hoppas Reinfeldt klarar av samma statsmannaskap om det behövs under det svenska ordförandeskapet.
EU-minister Cecilia Malmström har bloggat mer utförligt om Iran och jag hoppas fler framträdande svenska politiker tar ställning. Bloggen här får vara sympatigrön ett tag till.

Och eftersom det är omänskligt att alltid bara tala om jämmer och elände så vill jag tipsa om dagens sommarpratare i P1: Alexander Stubb, Finlands utrikesminister, som talade varmt och intensivt om allt från Georgien-krisen till fördelarna med att lära sig saker. Inslaget är tyvärr slut efter 60 minuter trots att programmet är drygt 1,5 timme men lyssna gärna ändå.

1 kommentar:

 1. Min bedömning av Svenska ambassader är att dom knappt hjälper sina egna medborgare när det kniper.

  Och det är inte så att man ska komma till svenska ambassaden för att man krökat bort sina pengar, utan att man ska få hjälp när man har verkliga problem.

  Men efter att ha läst många skildringar om hur Svenska medborgare inte får speciellt mycket hjälp får man väl dra den slutsatsen att ambassadernas främsta uppgift är att föra fram Sveriges officiella uppdrag och hållning, samt gå på cocktailparty och kränga lite JAS-plan.


  Så varför ska Svenska ambassader hjälpa icke Svenska medborgare när dom knappast hjälper sina egna?

  Tsunamin i Thailand är väl det främsta beviset på deras handlingsförlamning.

  Internt är full av skildringar som denna.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article255323.ab?service=print

  Även om det inte gäller Tsunamin i Thailand.

  Plus annat.

  http://meritwager.wordpress.com/2006/03/20/svensk-fast-i-phuket-far-ingen-hjalp/

  SvaraRadera