torsdag 30 juli 2009

Livet efter det könsneutrala äktenskapet

Från vänster: Seved Monke, HBT-liberalerna, Liberati; Louise Persson, Författare, Liberati; Amanda Brihed, Nätverket Svart Måndag, Liberati och Alexander Bard, grundare av Liberati. Klicka på bilden för att komma till Stockholm Pride. FOTO: Karin Thorsell, Tidningen NU.
Hur går det med jämställdhet och självbestämmande efter det könsneutrala äktenskapet? Under onsdagseftermiddagen följde kvartetten Monke-Persson-Brihed-Bard upp sin debattartikel på Newsmill med ett seminarium på Pridehouse. SvD har valt att bloggrapportera från Pride, jag gillar greppet och att det är blandad input från olika personer. Årets tema Hetero är ett genidrag. Jag förstår att vissa uppfattat kampanjen som stötande och det i sig visar faktiskt hur lång vägen är till jämställdhet och tolerans för alla personer.

På lördag är det Prideparad och på söndag sommartalar Björklund på Marstrand. Redan nu börjar kandidaterna inför Riksdagsvalet att positionera sig, det märks bland alla mina politiska kontakter oavsett partitillhörighet. Vänner och fiender, alla blandas i en skön politisk röra. Min vision för valet 2010 är ett nära fokus på sakfrågorna och gemensamma lösningar. Det är ingen i den nya generationen som är intresserad av gammal politruck-pajkastning.

DN har blivit bra på att rapportera om integritet, det är storartat. Problemet är bara att t.ex. DN-tv inte lägger ut någon embedd-kod så att man kan lägga upp bra klipp på sin egen sida. Välkommen till 2009 - lägg ut koden, DN! Ni kan se det som renodlat nätverksbyggande och i förlängningen gratis marknadsföring. Aftonbladets kultursida publicerade en utmärkt text om Stockholmsprogrammet och hotbilderna som formar superstaten häromdagen. Den är insiktsfull och nyanserad. Jag blir lycklig av att integritetsperspektivet breddas från att omfatta nästan bara teknikintresserade till att faktiskt ta klivet in i kulturdebatten. Nu ska vi ha in den i alla generationer också.

Till sist vill jag uttrycka min beundran för Ella Bohlin (kd) som vågat skriva en mycket självutlämnande text om sin toppkandidatur till Europaparlamentet och valresultatet. Otroligt starkt av Bohlin att visa ett sådant mod!

3 kommentarer:

 1. "Min vision för valet 2010 är ett nära fokus på sakfrågorna och gemensamma lösningar. Det är ingen i den nya generationen som är intresserad av gammal politruck-pajkastning."

  Ja låt oss drömma om det..
  Bra inlägg.. i alla debatter.
  Ha det gott
  /M

  SvaraRadera
 2. "Det är ingen i den nya generationen som är intresserad av gammal politruck-pajkastning."
  Men det finns flera olika generationer vet du.
  Och eftersom du besökte Pride för att vara PK så har man ju där kanske årets mest avancerade pajkastning med sina heterosmällar i fejset på oss heterosexuella. Väldigt modernt men ack vad dessa kommer att slå tillbaka som en australisk... Ja, du vet. Jag har en sån hemma. Nej, för att kasta skit som dom gör slår alltid tillbaka.
  Men vågar nån av er politiska partier stiga av Pride flaket och säga att NU ÄR DET NOG!

  SvaraRadera
 3. Maria: tack, hoppas att det blir en kalaskampanj för din del 2010 också!

  FVHC: tack för att du tycker att jag är pk, det är inte alla lika rörande överens om. Du håller säkert med om att vi ska ha ett samhälle som inluderar alla på samma villkor. Förra året gick jag med i Prideparaden och jag kan varmt rekommendera alla, som har möjlighet, att gå med i tåget i år. Nästa år tänker jag gå igen.

  SvaraRadera