På torsdag firar nätet 40 år. Det första amerikanska mailet var ett "LO" på Arpanet. Det första mailet till Sverige såg ut så här, tack vare svenske nätpionjären Björn Eriksen:
SWE_Mail Return-Path: Date: Thu, 7 Apr 83 14:02:08 MET DST From: mcvax!jim (Jim McKie) To: enea!ber Subject: Hello
You are now hooked to the mcvax. This is just a test. Reply, we will be calling you again soon!
Ignore any references to a machine called "yoorp", it is just a test. Mail should go to mcvax!....".
Regards, Jim McKie. (mcvax!jim).
Eriksen tog emot mailet från European Unix Network (EUnet) i Amsterdam den 7 april 1983. Det finns mycket mer att läsa om Sveriges näthistoria i rätt lättlästa - för en statsvetare - boken "De byggde Internet i Sverige" av Inga Hamngren och Jan Odhnoff (utgiven av ISOC-SE år 2003) som jag till min stora förtjusning fann på biblioteket. Det är oerhört svårt att hitta tryckt litteratur om nätet och det blir lätt för tekniskt eller akademiskt. Annars är det bara OlofB jag har förtroende för när det gäller att lägga ut teknikaliteter men Hamngren/Odhnoff kan de med.
Den senaste tiden har mycket kretsat kring det andra partiet som är på väg upp och jag undrar hur vi gemensamt kan ta oss an den utmaningen. I dagarna har fp uttryckt att mp skulle kunna vara en lämplig samarbetspartner för att frånta sd en vågmästarroll. Som enda liberala riksdagsparti (och ja, jag anser att mp till viss del liksom delvis pp, c och fp är liberala partier) har Miljöpartiet tagit stark ställning i FRA-frågan. Där jag själv deltagit den senaste tiden, på FNF i september i Stockholm och FRA-demon i GBG, har miljöpartister varit mycket aktiva deltagare. Jag undrar vart sd står i FIDA- och integritetsfrågorna rent generellt. Den typen av kulturell särart som de gärna vill lyfta känns så anti-nätet. Hela principen bygger ju på den horisontella organisationsformen.
När det gäller telekompaketet kan jag bara hänvisa vidare till Engström och HAX som har bäst överblick och Farmorgun som har örnkoll på så många. I mitt eget liberala läger finns Olle Schmidt som historiskt följt en mer liberal linje som parlamentariker än fp i Sverige generellt. Ska fråga Erik J. nästa gång jag får chansen, hur det ser ut just nu. Här ett klipp med MEP Olle Schmidt om nätet:
Sex av sju chefredaktörer säger nej till att publicera en artikel som AB gjorde i måndags. SVT:s programdirektör Jan Axelson motiverar SVT:s policy här:
Drevet har gått och det har inte funnits mycket tid till varken eftertanke eller reflektion i efterdyningarna av sd:s landsmöte och jå:s artikel i tabloidpressens gnistrande kronjuvel, Aftonbladet. Idag finns det dock knappt en liten puff på AB:s hemsida som påminner om sd. AB:s chefredaktör Jan Helin, Sydsvenskanspolitiske chefredaktör Heidi Avellan och SVT:s programdirektör Jan Axelson debatterade Medierna och sd i ett inslag igår, det börjar drygt 2:25 in i sändningen.
Det jag saknar i debatten är gammelpartiernas sakliga medverkan. Programdirektör Axelson är mycket tydlig i sitt resonemang kring medias roll "att bevaka och kritiskt granska" samt att "inte tiga ihjäl" några åsikter i onödan. Frågorna är relevanta och omfattar det befintliga politiska etablissemanget i lika hög utsträckning som medierna. Vilken värdegrund ska vi ha att stå på, vilka värderingar ska prägla vårt demokratiska samhälle och den offentliga debatten? Min ingång är att vi ska tala med varandra, en demokratisk diskurs som präglas av tolerans. Retoriken idag handlar mycket om frontalattacker, att "ta fajten". Jag vill inte gå i strid med slipade svärd i någon sorts inrikesversion av high politics och proliferation i verbal-politisk kapprustning.
Fokus måste ligga på low-politics, politisk non-proliferation, och positiva spill-over-effekter i samtal med varandra och inte hela tiden om den andre. Jag vill lämna över den tvärpolitiska stafettpinnen till Piratpartiet och undrar: hur står sd i integritetsdebatten? Till Miljöpartiet: är sd ett trovärdigt alternativ för att lösa klimatkrisen? (På en miljödebatt i Göteborg nyligen ville sd:s representant minska jordens befolknings mekaniskt för att lösa klimatkrisen! En vänsterpartist kontrade då med att liknande verksamhet med befolkningsminskning praktiserats i nazi-Tyskland.) Till Feministiskt initiativ: hur förhåller sig sd:s syn på jämställdhet och kvinnans roll i samhället? Till Kristdemokrater: kan sd:s retorik om verklighetens folk användas till fel ändamål? Till Socialdemokrater: hur förvaltas folkhemstanken idag?
Till slut om sannolikhet av Tage Danielsson och det som hände i Harrisburg. Jag vill inte att det som hänt i andra länder ska hända i Sverige och hoppas att många med mig vill vara med på tåget för ett öppet samhälle som står upp för och försvarar vår demokrati.
Alan Rosenblatts tal om Obamas första år från seminariedagen i Stockholm om när tekniken förändrar politiken. Klippet är drygt 66 minuter och riktigt bra. Inleder gör Karin Pettersson som just gått från tidningen Fokus och börjar som kommunikationschef för socialdemokraterna den första november. Rosenblatt undervisar på IPDI vid George Washington University, bloggar på Huffington Post och Dr.DigiPol, twitter drdigipol. På svenska finns opengov.se, ett initiativ av eldsjälen Peter Krantz.
Det är bara att gratulera s till att de lyckats få in Pettersson i laguppställningen och vet att det snickras inom s bland många kompetenta kvinnor. En del har jag själv haft förmånen att lära känna och har stor respekt för. Det största Pettersson och co har att ta itu med nu är att Sverigedemokraterna lyckats kapa en del av folkhemstanken, de bedriver brun politik på sosseretorik. Min förhoppning är att sossarna, med alla sina kloka personer, tar itu med sd offentligt redan nu. Vi får göra gemensam, tvärpolitisk sak där det går. Vårt öppna demokratiska samhälle är alltför viktigt att släppa taget om och att tiga ihjäl problem brukar sällan få dem att försvinna..
Och mer om nätpolitik, som säkert kan användas för att bredda den demokratiska förankringen inför valet 2010: Femtio bästa amerikanska politiska bloggarna enligt Technoratis rankning. Internet Advocacy Centers Library, utmärkt digitalt bibliotek för nätpolitik.
Mer riksmedia har följt upp idag, bl.a. DN, SvD, Dagens Juridik, AB-tv-direktsänt om ovan från fyran inte skulle fungera. Se även bloggrullen till höger för att följa Calandrella, Hax m.fl. Många, många länkar finns även i postningen från igår.
Bästa texten om svensk övervakningshistoria och goda skäl till genomförlig reflektion inför FRA-lagen kommer från statsvetaren Henrik Oscarsson. Oscarssons slutsats utifrån att övervakningen av övervakarna inte fungerade, att det gick slentrian i tillståndsgivningen samt att initiala hotbilder bet sig fast i decennier sammanfattas i två principer:
"[...] två principer som också tål att upprepas i det här sammanhanget: 1) undvik en fastfrysning av säkerhetstjänsternas organisation och 2) använd aldrig annat än tidsbegränsade inskränkningar av medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter."
Vissa fnyser och rycker på axlarna åt att FRA 2.1 kommer upp i riksdagen imorgon. Många är dock genuint bekymrade och vill engagera sig, en del har hittat kanaler att nå ut via. Det är med stor förvåning jag följt mitt eget partis agerande, eller brist på agerande, i integritetsfrågorna. På demon i Göteborg i lördags kom det fram en person som berättade om sitt numera avslutade medlemskap i Fp Göteborg och om orsakerna till den politiska besvikelsen.
Jag hoppas kunna blåsa liv i den liberala debatten, med hjälp av liberaler i och utanför folkpartisfären. I somras berättade tidigare Volvo-chefen PG Gyllenhammar att han röstat på folkpartiet i de tider då det varit ett liberalt parti. Det är den liberalismen vi är på jakt efter, den som är genuint öppen och klarar av att anpassa sig till den nya tidens krav. En önskan om ett samhälle som värnar medborgerliga fri- och rättigheter slutar inte i och med omröstningen imorgon.
En bild till, just här talar Aron Modig KDU, längst ut till höger står Max Andersson (mp).
På onsdag röstar riksdagen om FRA 2.1. Det bör finnas ett antal 40-talister därute som bara längtar efter att stå på barrikaderna igen och tala för integriteten. Vart håller ni hus?
Jag ser fram emot att träffa fler västsvenska personer idag som är engagerade i integritetsfrågorna. Hoppas kunna lägga upp lite bilder efter dagens demo i Göteborg också. Klockan 12:30 ses vi på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.
Mer info om alla tre demonstrationer från Niklas Starow/DNM nedan:
Demonstrationer mot FRA-Lagen i Stockholm, Göteborg och Malmö 10 Oktober.
Lördagen den 10 oktober samlas vi på tre platser i Sverige för att demonstrera mot klustret av lagar som i media och bloggosfär går under namnet "FRA-Lagen". Lagen är en styggelse och ett hån mot grundläggande demokratiska värderingar och borde aldrig ha tröskats igenom instans efter instans för att slutligen ställa politiker mot medborgare på det här sättet.
Vår förhoppning är att alla ledamöter rannsakar sina hjärtan inför denna omröstningen och att svaret blir "Riv Upp - Gör Om - Gör Rätt."
Tider och platser:
Stockholm – Medborgarplatsen 11:45 - 12:45 Göteborg – Gustaf Adolfs Torg 12:30, Götaplatsen 13:30 Malmö – Möllevångstorget 16:00
Tänk på att en outtalad protest kommer att tolkas som ett tyst medgivande av regeringen.Vill du vara den som aldrig sade ifrån?
Yttrandefriheten i vårt samhälle måste försvaras till varje pris och den begränsas direkt eller indirekt av oproportionerlig statlig övervakning. Demokratin är inget givet naturtillstånd utan en samhällsmodell som måste förvaltas av varje generation. Klippet nedan är de enda rörliga bilderna som finns på Anne Frank från Amsterdam. Varje gång jag skriver tänker jag på att göra det för alla de som inte kan, past and present. Det finns en passage i Anne Franks dagbok om att hon vill bli journalist när hon slipper ut ur gårdshuset för att kunna berätta om det som har hänt.
Mitt personliga intresse för integritetsfrågor tog sin början när jag kom till Nederländerna första gången. Nederländerna ockuperades av Nazi-Tyskland under andra världskriget och det är en av anledningarna till att nederländare är mycket mer medvetna om integritet. Det finns inga offentliga personnummer som i Sverige utan alla har ett neutralt medborgarnummer som inte är kopplat till födelsedatum. Många har inte sina namn på dörren utan det står bara gatunummer. Förnamn används sällan i officiella dokument utan man använder sina förnamnsinitialer istället. På universitetet får man ett studentnummer som är en sifferföljd utan födelsedatum i. Detta för att värna allas privacy, den engelska termen är inlånad i nederländskan.
Ett vanligt argument i Sverige är att "eftersom jag inte har något att dölja har jag heller inga hemligheter." De flesta av oss lever tämligen ordinära svensson-liv och har inga spektakulära saker att dölja, men jag vill själv välja vad du kan få reda på om mig. Jag vill att du ska kunna välja vad du vill delge mig.
När FRA kommer in i resonemanget så överstiger det alla liberala värderingar - i min bok - att man inom ramen för medborgerliga fri- och rättigheter kan argumentera för FRA. Som politiker måste man ytterst kunna stå till svars för sina handlingar. Man ska kunna se sig själv i spegeln utan att skämmas. Jag väntar fortfarande på den (liberala) politiker som vill ställa sig upp och argumentera för FRA:s förträfflighet så att vi som motsätter oss integritetskränkande lagstiftning kan föra debatten framåt.
Sverige med sitt 200 år långa kollektiva minne av konfliktlöshet, två århundraden utan väpnad konflikt på svenskt territorium innebär att vi inte har de kontinentala erfarenheterna av vad effektiv övervakning kan leda till. Eftersom FRA enligt uppgift lär ha världens åttonde starkaste dator är det kanske dags att tala klarspråk om att 80% av all rysk datatrafik går genom svenska nätet och att det är därför FRA verkar vara en sådan prestigefråga som tyvärr drabbar vår integritet. Endast 20% av rysk datatrafik går genom tyska nätet. (Här får mina vänner dataingenjörer korrigera eventuella faktafel.)
Redan i september 2008 tog sex folkpartistiska kvinnor med civilkurage (?) bladet från munnen och krävde en parlamentarisk utredning av FRA. De gick bland annat ut med en gemensam text. Från Camilla Lindberg så vet vi att civilkurage finns bland dagens politiker men att det var oerhört tungt att som ensam person stå upp för de liberala värderingarna. Lindberg behöver förstärkning.
Av de sex folkpartikvinnorna är fem fortfarande folkpartistiska riksdagsledamöter. Wikström från Uppsala har lämnat sin riksdagsplats och den innehas idag av folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Alla behöver inte dela integritetsförespråkarnas åsikter men alla har en del i att sätta sig in i hur FRA påverkar för att kunna bilda sig en uppfattning.
Ibland önskar jag mig bara färgglada kläder och lyckliga slut men för att röra sig i den riktningen krävs det att många kavlar upp ärmarna och drar sitt strå till stacken. I en demokrati har vi rätten och möjligheten att bidra till ett öppet samhälle, för de som inte kunde då och de som inte kan nu. __________________________________________________
Nu på lördag den 10 oktober har Calandrella med flera tagit initiativ till manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag har kopierat följande rakt av från Calandrella:
Irland har röstat ja till Lissabonfördraget med ett röstdeltagande på 59%. Ja-sidan vann med 67,13%. Roligast är att Amelia Andersdotter är ett steg närmare Europaparlamentet trots att hon är kritisk till fördraget. Europaparlamentet behöver fler unga, insatta personer, gärna kvinnor som brinner för relevanta politiska sakfrågor. Jag hoppas Andersdotter tar plats som MEP:are 2010!
Officiella presskonferensen där Wallström lovar att ta ett par Guinness för att fira trots att hon inte är någon öldrickare egentligen är bortklippt i officiella EU-klippet nedan men finns här om du vill se henne skämta. I klippet här är det framförallt Barrosso som talar, flankerad av Wallström:
Barrosos egen kommentar till varför irländska opinionen svängde:
Några blandade reaktioner på RTE One efter den irländska folkomröstningen:
I intervjun ovan kommenterar EU-kommissionär Margot Wallström den förra irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget. Programmet Newsnight är ett utmärkt samhällsmagasin på BBC med stor tyngd, som Agenda fast bättre. Det är rent sorgligt med svaren från Wallström, framförallt i början av intervjun. Hon besvarar i princip ingen fråga alls. Först i slutet kommer några argument för varför det är bättre med ett fördrag som är anpassat för 27 medlemsstater. Jag gillar Margot Wallström i grund och botten, hon har ett grannlaga uppdrag. Men för att EU ska kunna vinna medborgarnas förtroende så krävs det att apparaten vitaliseras och demokratiseras. Vi kan vara aldrig så överens om att målet måste vara ett mer demokratiskt EU, men då krävs mer än bara ord.
Sedan vårens valkampanj inför valet till Europaparlamentet är jag nästintill smärtsamt medveten om hur svårt det är att sälja in EU så att projektet får liv och relevans. I bästa fall röstar Irland ja till Lissabonfördraget så att vi kan häva den rådande EU-sklerosen. Förra gången blev det dock ett ostridigt nej.
Mer om Lissabonfördraget:
EU-minister Cecilia Malmström i SVT Agenda, söndagen den 27 september 2009, inslaget börjar efter ca 12 minuter. Först talar de lite om tyska valresultatet, därefter går de in på Irland SVT har inte publicerat ngn kod för det här inslaget än men länken funkar till play-sidan.