tisdag 6 oktober 2009

Färgglada kläder och lyckliga slut

Den 14 oktober är det dags för nästa rond av FRA i Sveriges riksdag.

Yttrandefriheten i vårt samhälle måste försvaras till varje pris och den begränsas direkt eller indirekt av oproportionerlig statlig övervakning. Demokratin är inget givet naturtillstånd utan en samhällsmodell som måste förvaltas av varje generation. Klippet nedan är de enda rörliga bilderna som finns på Anne Frank från Amsterdam. Varje gång jag skriver tänker jag på att göra det för alla de som inte kan, past and present. Det finns en passage i Anne Franks dagbok om att hon vill bli journalist när hon slipper ut ur gårdshuset för att kunna berätta om det som har hänt.



Mitt personliga intresse för integritetsfrågor tog sin början när jag kom till Nederländerna första gången. Nederländerna ockuperades av Nazi-Tyskland under andra världskriget och det är en av anledningarna till att nederländare är mycket mer medvetna om integritet. Det finns inga offentliga personnummer som i Sverige utan alla har ett neutralt medborgarnummer som inte är kopplat till födelsedatum. Många har inte sina namn på dörren utan det står bara gatunummer. Förnamn används sällan i officiella dokument utan man använder sina förnamnsinitialer istället. På universitetet får man ett studentnummer som är en sifferföljd utan födelsedatum i. Detta för att värna allas privacy, den engelska termen är inlånad i nederländskan.

Ett vanligt argument i Sverige är att "eftersom jag inte har något att dölja har jag heller inga hemligheter." De flesta av oss lever tämligen ordinära svensson-liv och har inga spektakulära saker att dölja, men jag vill själv välja vad du kan få reda på om mig. Jag vill att du ska kunna välja vad du vill delge mig.

När FRA kommer in i resonemanget så överstiger det alla liberala värderingar - i min bok - att man inom ramen för medborgerliga fri- och rättigheter kan argumentera för FRA. Som politiker måste man ytterst kunna stå till svars för sina handlingar. Man ska kunna se sig själv i spegeln utan att skämmas. Jag väntar fortfarande på den (liberala) politiker som vill ställa sig upp och argumentera för FRA:s förträfflighet så att vi som motsätter oss integritetskränkande lagstiftning kan föra debatten framåt.

Sverige med sitt 200 år långa kollektiva minne av konfliktlöshet, två århundraden utan väpnad konflikt på svenskt territorium innebär att vi inte har de kontinentala erfarenheterna av vad effektiv övervakning kan leda till. Eftersom FRA enligt uppgift lär ha världens åttonde starkaste dator är det kanske dags att tala klarspråk om att 80% av all rysk datatrafik går genom svenska nätet och att det är därför FRA verkar vara en sådan prestigefråga som tyvärr drabbar vår integritet. Endast 20% av rysk datatrafik går genom tyska nätet. (Här får mina vänner dataingenjörer korrigera eventuella faktafel.)

Redan i september 2008 tog sex folkpartistiska kvinnor med civilkurage (?) bladet från munnen och krävde en parlamentarisk utredning av FRA. De gick bland annat ut med en gemensam text. Från Camilla Lindberg så vet vi att civilkurage finns bland dagens politiker men att det var oerhört tungt att som ensam person stå upp för de liberala värderingarna. Lindberg behöver förstärkning.

Idag skriver Mark Klamberg om regeringens olika hantering av trafikdata beroende på vem det gäller. Mer Klamberg från den 16 september 2008 om fp-kvinnorna som skulle rösta nej till FRA. De sex ville fortfarande rösta nej till FRA den 16 september. Politikerbloggen direktrapporterade från FRA-omröstningen.

Av de sex folkpartikvinnorna är fem fortfarande folkpartistiska riksdagsledamöter. Wikström från Uppsala har lämnat sin riksdagsplats och den innehas idag av folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Alla behöver inte dela integritetsförespråkarnas åsikter men alla har en del i att sätta sig in i hur FRA påverkar för att kunna bilda sig en uppfattning.

Ibland önskar jag mig bara färgglada kläder och lyckliga slut men för att röra sig i den riktningen krävs det att många kavlar upp ärmarna och drar sitt strå till stacken. I en demokrati har vi rätten och möjligheten att bidra till ett öppet samhälle, för de som inte kunde då och de som inte kan nu.
__________________________________________________

Nu på lördag den 10 oktober har Calandrella med flera tagit initiativ till manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag har kopierat följande rakt av från Calandrella:

Fler om FRA, övervakning och signalspaning:
JL, Badlands Hyena, Calandrella, ME, Gun, SB, F&T, HAX, EHT, IDG, CS, MMK, PA, SvD, KB, DN, Sossar mot Storebror, Gun2, Blå Borgen, Klamberg, Adam, Apelsineld, Josh, Lake, Linander, Tomas sida, Olofb, Scaber Nestor, Stoppa FRA-lagen.nu, Newsmill, Farmorgun i Norrtälje, Mitt i steget, Rick Falkvinge (PP), Mark Klamberg, Mark Klamberg, HAX, HAX, Scaber Nestor, Scaber Nestor, Christian Valtersson, Liberal och långsint…, Niklas Frykman, Sebastian Hallén, Mathias Sundin, opassande, Tankar från rooten, annarkia, SvD, DN, DN, Per pladdrar på, Anders Widén, Sagor från Livbåten, Svensson, projO’s/gothbarbie’s, Seved Monke, Scaber Nestor, XOR, Sagor från livbåten, Farmorgun, HAX, opassande, opassande, I polemik, Olofs blogg, Piratplatsen, Blågrön röra, Scaber Nestor, Mitt i steget, med fler (nya trackbacklänkar sedan sist: http://xorbot.blogspot.com/2009/10/demonstrationer-mot-fra-20.html http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/10/fra-en-dryg-vecka-till-omrostningen.html http://opassande.se/index.php/2009/10/04/oversikt-over-overvakningslagar-svarmeditionen/ http://opassande.se/index.php/2009/10/03/syns-vi-alls-nar-makthavare-ser-sig-omkring/ http://gustavnipe.wordpress.com/2009/10/04/fra-demonstration-1010-i-malmogoteborg/ http://olofb.wordpress.com/2009/10/04/en-lite-langre-kommentar/ http://fridholm.net/2009/10/03/fra-kramarnas-argument-ar-i-flugviktsklassen/ http://farmorgun.blogspot.com/2009/10/integritet-och-rattssakerhet-framst.html http://scabernestor.blogg.se/2009/october/och-centerpartiet-glider-annu-narmare-4-spar.html http://mitt-i-steget.blogspot.com/2009/10/om-ordets-makt-och-nagot-om.html http://www.piratplatsen.se/?q=node/133)
_________________________________________

Lite till från mig:
Jag skrev lite mer om civilkurage inom folkpartiet i lördags, spelet om FRA från magasinet Fokus, DN-tema om FRA-lagen, SvD om FRA-debatten i bloggosfären. Senaste MiNi, FarmorGun, NSM, Jens Odsvall.

1 kommentar:

  1. KROSSA LIBERALISMEN! vars människovärde heter Pengar. Skuggbudgeten. Detta var årets gladaste dag. VÄCK med borgarnas klasskamps-TERROR mot de sjuka, VÄCK med Reinfeldts förbud mot att vara långvarigt sjuk, till Evigt Utanförskap i Gehenna med Alliansen. Man skall rösta RÖDGRÖNT, punkt.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera