torsdag 1 oktober 2009

Folkomröstningar bara bra när man röstar rätt?I intervjun ovan kommenterar EU-kommissionär Margot Wallström den förra irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget. Programmet Newsnight är ett utmärkt samhällsmagasin på BBC med stor tyngd, som Agenda fast bättre. Det är rent sorgligt med svaren från Wallström, framförallt i början av intervjun. Hon besvarar i princip ingen fråga alls. Först i slutet kommer några argument för varför det är bättre med ett fördrag som är anpassat för 27 medlemsstater. Jag gillar Margot Wallström i grund och botten, hon har ett grannlaga uppdrag. Men för att EU ska kunna vinna medborgarnas förtroende så krävs det att apparaten vitaliseras och demokratiseras. Vi kan vara aldrig så överens om att målet måste vara ett mer demokratiskt EU, men då krävs mer än bara ord.

Sedan vårens valkampanj inför valet till Europaparlamentet är jag nästintill smärtsamt medveten om hur svårt det är att sälja in EU så att projektet får liv och relevans. I bästa fall röstar Irland ja till Lissabonfördraget så att vi kan häva den rådande EU-sklerosen. Förra gången blev det dock ett ostridigt nej.

Mer om Lissabonfördraget:

EU-minister Cecilia Malmström i SVT Agenda, söndagen den 27 september 2009, inslaget börjar efter ca 12 minuter. Först talar de lite om tyska valresultatet, därefter går de in på Irland SVT har inte publicerat ngn kod för det här inslaget än men länken funkar till play-sidan.

Magasinet Fokus blogg om tidningen the Economists utvärdering av Wallströms och övriga EU-kommissionärers insatser.

Om Lissabonfördraget inför den svenska riksdagsdebatten i november 2008, från SVT, drygt 11 minuter.Per Altenberg bloggar idag och jag har lagt till fler länkar med mer info här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar