måndag 14 november 2011

#mel2012 - Till Tokmoderaten: Björn Ranelid är textaposteln från Skåne

Bilden är ett omslag från Språktidningen. Fotot är så vitt jag vet taget av bästa Martin Stenmark. Det står dock Scanpix på en massa ställen.


Eftersom Tokmoderaten postade så omfattande om #mel2012 och om Ranelid här, måste jag lägga till en liten depesch:

Björn Ranelids medverkan i Melodifestivalen 2012 med låten Mirakel, som han själv tänker framföra, har utlöst en kaskad av ömsom hån, ömsom stum förundran. En augustprisbelönt författare som frivilligt växlar mellan finkulturens privilegierade salonger och populärkulturens torghandel. Det finns en elakartad beröringsskräck där finkulturen möter fulkulturen. Jag gillar att Ranelid spelar i bägge lagen och tänker i breddled.


Ranelids medverkan i Melodifestivalen inspirerar till många roliga och förvisso underhållande kommentarer. Ranelid överraskar ständigt inte bara sin omgivning utan också sig själv. Han väcker ilska, kärlek och förundran. I mellanmjölkens land lämnar Ranelid ingen likgiltig. Ranelid kan konsten att bjuda på sig själv. Han tvekar inte att göra bort sig. Inte ens tasksparkar från Svenska Akademiens Peter Englund får Ranelid att skälva. Och i SVT:s Stjärnorna på slottet berättade han öppet om skallskadan han fick som barn och den påföljande tinnitus som dagligen plågat honom sedan dess.

Björn Ranelid blir troligtvis någon sorts sensation i Melodifestivalen 2012 - oavsett i vilken form. Hans låt Mirakel i Melodifestivalen kommer att göra något intryck på publiken – bra eller dåligt. Ranelid antar varje utmaning - som fotbollsspelare (spelade bra), som författare (ett vackrare språk än många andra), som målare (med begåvning efter sin far konstnären), som dansare (överlevde fler omgångar av Let’s dance än han själv hade trott).

Få har hört Ranelid sjunga ingen har hört låten Mirakel. Ranelid är ett medialt och kommunikativt samtidsfenomen vare sig man älskar eller hatar det, ett udda allkonstverk, en svensk excentriker som bara kan matchas av en annan stor primadonna: Zlatan – som nu kombinerar genialisk fotboll med en framgångsrik bok om sig själv.

En författare som med sin ordkonst kommer att nå säkert fyra miljoner svenska tv-tittare i samma ögonblick är unikt för vilken svensk författare som helst, från Strindberg till Larsson. "Textaposteln från Skåne" - enligt Aftonbladets Markus Larsson - har alla möjligheter att göra Melodifestivalen 2012 till en ranelidsk pr-succé.

______________________________

Till sist:

I söndagens avsnitt av Public Service - programmet Godmorgon, världen!:s söndagssatir - passerade både Ranelid och Zlatan revy. Lyssna här.

Disclaimer: Jag är naturligtvis partisk eftersom vi givit ut Ranelids aforismer och metaforer på fyra språk. Här och här.

Mer om Ranelid i #mel2012: Jinge, Jinge igen, SvD, Sydsvenskan, Skånskan, Expressen, GP, DN.

#overdose - Johan Norberg i DI

Lördagen den 12 november publicerade Dagens Industri den utmärkta texten "Nu måste vi förbereda oss på ett sammanbrott" av Johan Norberg. Läs den.

Det ser allt dystrare ut för det europeiska - på så många plan. Det värsta är kanske inte värdebäraren - € - i sig, utan snarare de politiskt långtgående följderna. Att Sverige skulle ligga utom skotthåll när eurosystemet rämnar är en chimär eftersom Tyskland är Sveriges enväldigt största exportmarknad. De politiska effekterna är dessutom mycket svårare att förutspå än ytterligare en lågkonjunktur.

De åsikter som framförs på de svenska ledarsidorna är överlag alldeles för ytliga. Det retar mig något så infernaliskt - därför är jag så glad att det finns kloka människor som Johan Norberg som man kan läsa och följa med stor behållning.

Har du ännu inte sett Johan Norbergs film "Overdose" om nästa finanskris så gör det. Det är en dystopi vars anslag och slutsatser kommit att ligga allt närmare verkligheten för varje vecka som går hösten 2011.



Lästips från Johan Norberg via Twitter tidigare i dag om Eurozone bail-out i The Telegraph.

Ett lästips från mig: Leif Pagrotsky på GP om att skylla på rätt krispianist, från i onsdags.
Och ett tips från Leif Pagrotsky för en tid sedan. Ekonomen Paul Krugman. (Länken går till SVT. Här är Krugmans blogg på NY Times. Artikel om euron av den 10 november: Legends of the fail.)
____________________
Uppdaterar kl 19:30 med länk till @fokusclaes om finansstädarna, var god notera att det är fyra män och inte en endaste kvinna som är aktiv i texten. På två ställen förekommer hustrur och Angela Merkel är med som illustration. Jag vill hävda att finanskrisandet är mansdominerat.

onsdag 9 november 2011

#nobelpristagare & Mestokosho i Paris


Är du i Paris nästa vecka, vecka 46, så kom gärna på något av våra event med Rita Mestokosho och nobelpristagare JMG Le Clézio. Mer info i pressmeddelandet.

Mer om Innu Nation finns här och här.

fredag 21 oktober 2011

#Juholtgate - ett manligt språk

Har gästbloggat om retoriska skillnader i manliga och kvinnliga politiska skandaler hos Totte på Löfström retorik. Medierna använder ett mer förlåtande språk i de manliga än de kvinnliga skandalerna. Hela postningen finns här.

torsdag 17 mars 2011

Nyhetsbyrån - SVT 8 mars 2011


FOTO: Stefan Gustafson, SVT

Förra tisdagen var jag med i programmet Nyhetsbyrån i SVT för första gången. Programledare för Nyhetsbyrån är Sara Wennerblom Arén som tidigare lett bland annat Filmkrönikan. Panelen 8 mars bestod av statsvetarprofessorn Gunnar Falkemark, eder undertecknad samt museichefen Ted Hesselbom. Vi talade bland annat om det fina med nördar, revolutionen i Ryssland 1917 och jämförde den med Revolution 2.0 samt gick igenom att kungen äskat om mer pengar. Länk till programmet här.





Chrysler, Bildt och twitteretikett - i Resumé



Blev intervjuad av Resumé igår med anledning av Chrysler-twittern, se ovan. Läs artikeln här.

Carl Bildts twittrande om Japan var ett av ämnena vi tog upp i tisdagens avsnitt av Nyhetsbyrån och det fick jag tillfälle att vidareutveckla i resumé-intervjun.

torsdag 17 februari 2011

Hedin (C) gästbloggar hos Tokmoderaten

Johan Hedin (C) och jag i Chicago, under energiresan i september 2008. Foto: Frida Johansson Metso

Det är allt som oftast god stämning i allianslaget. Ett exempel på att gräsrötterna inom alliansen faktiskt också blir bättre och bättre på att nätverka sinsemellan visar min gode vän stureplanscenterpartisten Johan Hedin prov på idag (och alla andra dagar också för den delen). Johan skriver vällästa Peace, Love and Capitalism. Idag gästbloggar han även hos Tokmoderaten om värnskatten. Förutom att frågan om värnskatten är bra att ta upp igen så tycker jag det är ett typiskt bra exempel på fördelarna med att inte bara partiledarna i alliansen känner varandra utan att alla aktiva, på alla nivåer, har glädje av att känna varandra också.

måndag 14 februari 2011

Har vi just bevittnat Revolution 2.0?

Wael Ghonim i intervjun med CNN om Revolution 2.0:



Först Tunisien, sedan Egypten. Vilken omtumlande tid vi lever i. Att sociala medier fått ett genombrott jämte webbsända Al-Jazeera English är tydligt. Tiden får utvisa hur händelseförloppet såg ut i detalj. Jag kommer aldrig bli en fullfjädrad cyber-utopist men tycker att i fallet Revolution 2.0 så har nätet visat sig från en av sina bästa sidor.

Här är min senaste text på Newsmill från i lördags den 12 februari om Revolution 2.0.

Efter inslaget hos Malou nedan hann jag med att träffa Lisah Silfwer en snabbvända också. Lisah är nyhetsankare, tv-journalist och fabulous! Följ henne här! Superlativ!

Här är jag hos Malou von Sievers i Efter tio om Egypten och sociala medier den 1 februari:

Revolten%20i%20Egypten%20startade%20p%C3%A5%20n%C3%A4tet

Nu kan vi bara hoppas på ett förnuftigt styre i Egypten under övergången till det som förhoppningsvis ska bli en fullfjädrad demokrati. Mer i en senare postning. Jag är fortfarande omtumlad.

Att tro på något

Ur en annan historia. Detta är animerat och handlar om uttåget ur Egypten. Texten finns att läsa här och omfattar även en översättning av vad barnkören sjunger på hebreiska i slutet. Det kanske inte finns några mirakel men att tro kan försätta berg har Egypten 2011 just bevisat.

fredag 28 januari 2011

Egypten - text på Newsmill om #Jan25-utvecklingen

Minns ni President Barack Obamas tal i Kairo? Han höll det den 4 juni 2009, tämligen nyligen alltså. Man valde ut Kairo för att Egypten 'på många sätt representerar arabvärldens hjärta'. Här är drygt tio minuter av talet 'A New Beginning':



Ikväll har Newsmill publicerat en text jag skrev i afton om Egypten och utvecklingen där. Det var snabba puckar igen. Ett stort tack till Sakine Madon som är så snabb på bollen när man kastar ut en fråga att det går från ord till text inom loppet av bara någon dag.

Det finns en oroväckande dynamik i skeendet. Inte att människor i Algeriet, Egypten, Jemen, Jordanien, Libyen och Tunisien uttrycker sina krav på förändring utan snarare att både EU och USA har varit så långsamma i sina reaktioner. Nyss avslutades en presskonferens med pressekreterare Robert Gibbs direkt från Vita Huset. De säger inte mycket alls. Mer info kommer via livestreamen från AlJazeera English.

Israel och arabvärlden tiger still. Endast Netanyahu har yttrat sig kortfattat om tron på Mubarak. Men var befinner sig Mubarak exakt och är detta arabvärldens 1989?


Via Lisah Silfwer, @JournalistLisah, finns även klippet om Tunisien och sociala medier som jag fick vara med i onsdagen den 19 januari 2011 i TV4 Nyhetsmorgon. Tack också till Mary X Jensen som skrev om Tunisien och jasminrevolutionen på sina Moderata Karameller fredagen den 21 januari 2011.
_________________________________________________



Kort klipp med några ur Telecomix:

måndag 17 januari 2011

#sidibouzid - Jasminrevolutionen på Newsmill

Idag har jag en text publicerad på Newsmill om jasminrevolutionen i Tunisien. Sedan den 17 december förra året har en intensiv nätaktivism pågått som jag och flera med mig hävdar har lett fram till de omvälvningar vi ser nu. Läs till exempel global voices online om kommentarerna från i fredags om presidenttalet innan Ben Ali avgick och flydde till Saudi-Arabien, från tunisiska twitter och bloggosfären, allt översatt till engelska. En studie i mycket ändamålsenlig sociala medier-användning.

Fler som skrivit på svenska om #sidibouzid är bland andra Aaron Israelsson, Bitte Hammargren och Rasmus Fleischer. En av anledningarna till att det har tagit så pass lång tid för västerländsk press att vakna tros vara att informationen till stor del förts ut främst på franska och arabiska. Under händelseutvecklingarna i Iran 2009 var ett stort antal mediemänniskor av persiskt ursprung med goda kunskaper i engelska aktiva. Det bidrog troligtvis till att informationen kunde spridas viralt med mycket större hastighet då i gröna revolutionen än nu i jasminrevolutionen.

Följ utvecklingen du med under taggen #sidibouzid på Twitter. Har du möjlighet att översätta t.ex. tweets från arabiska till engelska så tagga på twitter med #ArEn för att ange att tweeten är översatt. Jag vill varmt rekommendera att på twitter följa @ibnkafka - en polyglott twittrare som twittrar på bland annat svenska. Bästa twittrare på franska från Tunisien är Slim Amamou @slim404 som häktades för någon vecka sedan men släpptes i fredags.

DN, Expressen.