söndag 25 oktober 2009

Första mailet till Sverige

På torsdag firar nätet 40 år. Det första amerikanska mailet var ett "LO" på Arpanet. Det första mailet till Sverige såg ut så här, tack vare svenske nätpionjären Björn Eriksen:

SWE_Mail
Return-Path:
Date: Thu, 7 Apr 83 14:02:08 MET DST
From: mcvax!jim (Jim McKie)
To: enea!ber
Subject: Hello

You are now hooked to the mcvax. This is just a test. Reply, we will be calling you again soon!

Ignore any references to a machine called "yoorp", it is just a test. Mail should go to mcvax!....".

Regards, Jim McKie. (mcvax!jim).

Eriksen tog emot mailet från European Unix Network (EUnet) i Amsterdam den 7 april 1983. Det finns mycket mer att läsa om Sveriges näthistoria i rätt lättlästa - för en statsvetare - boken "De byggde Internet i Sverige" av Inga Hamngren och Jan Odhnoff (utgiven av ISOC-SE år 2003) som jag till min stora förtjusning fann på biblioteket. Det är oerhört svårt att hitta tryckt litteratur om nätet och det blir lätt för tekniskt eller akademiskt. Annars är det bara OlofB jag har förtroende för när det gäller att lägga ut teknikaliteter men Hamngren/Odhnoff kan de med.

Den senaste tiden har mycket kretsat kring det andra partiet som är på väg upp och jag undrar hur vi gemensamt kan ta oss an den utmaningen. I dagarna har fp uttryckt att mp skulle kunna vara en lämplig samarbetspartner för att frånta sd en vågmästarroll. Som enda liberala riksdagsparti (och ja, jag anser att mp till viss del liksom delvis pp, c och fp är liberala partier) har Miljöpartiet tagit stark ställning i FRA-frågan. Där jag själv deltagit den senaste tiden, på FNF i september i Stockholm och FRA-demon i GBG, har miljöpartister varit mycket aktiva deltagare. Jag undrar vart sd står i FIDA- och integritetsfrågorna rent generellt. Den typen av kulturell särart som de gärna vill lyfta känns så anti-nätet. Hela principen bygger ju på den horisontella organisationsformen.

När det gäller telekompaketet kan jag bara hänvisa vidare till Engström och HAX som har bäst överblick och Farmorgun som har örnkoll på så många. I mitt eget liberala läger finns Olle Schmidt som historiskt följt en mer liberal linje som parlamentariker än fp i Sverige generellt. Ska fråga Erik J. nästa gång jag får chansen, hur det ser ut just nu. Här ett klipp med MEP Olle Schmidt om nätet:

2 kommentarer:

  1. Rent generellt är de borgerliga EU-parlementarikerna mycket bättre än de dito riksdagsledamöterna, ja. Hur MP skulle kunna samarbeta med C och FP om de håller kvar sin FRA-gillande linje förstår jag dock inte... Dvs, hade C och FP varit de liberaler de (åtm FP) utger sig för att vara hade samarbete säkert fungerat utmärkt, men de är inte liberala då de röstat igenom FRA-lagen.

    SvaraRadera
  2. Det är nog som du säger, Calandrella, att MEP:arna har det lite bättre ställt med sin integritetspolitik. Dels är de långt ifrån partipiskan och sedan är de generellt långt ifrån väljaropinion - där pp självklart är ett undantag eftersom det är i Bxl det händer och piraterna vet att använda det mandatet!

    Jag undrar verkligen hur mp ska göra med integritetsfrågorna om de ska samarbeta med alliansen som drivit igenom FRA. Och vad händer egentligen med ACTA? Någon som vet?
    Många hälsningar
    Annika
    :)

    SvaraRadera