måndag 1 mars 2010

Bättre lite skit i hörnen än...?

Twitter är bra till mycket. Igår hade jag en liten twialog med Jakop Dalunde som är Grön ungdoms ena språkrör (det andra språkröret är Maria Ferm). Jag blev nyfiken på hur rödgrönt hanterar RUT mot ROT och drängavdrag mot det så kallade pigavdraget. Än så länge är det dock tomt på den gemensamma kampanjsidan, ingen ROT/RUT-info finns än. Det verkar inte råda någon större stringens i leden så det är klart att det blir svårt att fronta tillsammans utåt då.

Ska sossarna kunna vara ett reellt hot mot alliansen så kräver det att man håller sig kvar i klungan och inte drar ut i vänsterkant åt Ohly-hållet till. Grön ungdoms ena språkrör avslutade vår twialog med att ett generellt tjänsteavdrag vore önskvärt istället för att separera RUT från ROT. Kanske ingen dum idé alls. Är detta den generella Mp-ståndpunkten så för ju även de gröna förnuftig allianspolitik. Som Mikaela Valtersson sa: varför ska man rycka undan mattan för de fler än 11.000 personer som fått jobb tack vare avdraget för hushållsnära tjänster.

Det som varit allra tydligast i pigdebatten är att det verkar som om vissa jobb är fiiiinare än andra, om man får tro oppositionen. Sossen Erik Laakso nyanserar debatten på sitt sedvanligt kloka sätt medan andra sossar ägnar sig åt oklädsam pajkastning. Socialdemokraten Mikael Damberg skriver på SvD Brännpunkt om att hushållsnära tjänster visst har fördelar, Robert Noord (s) tycker att avdraget borde utvecklas. Den uppfattning delas inte av deras partikamrater i bland annat Malmö.

Det retar mig något alldeles infernaliskt att sosseriet skiljer på fint och fult i debatten. Ett ROT-avdrag är inte finare än ett RUT-avdrag. Det är ingen som skriker mansfälla och drängavdrag om ROT, så hyfsa debatten rödgröna! Centerpartiets Maud Olofssons text om barnfamiljens rätt till fredagsmys håller jag verkligen med om i sak. Retoriskt var det ett genidrag att dra in fredagsmys men det känns som om vissa hänvisningar passar bättre utanför den politiska retoriken. Fridlys fredagsmyset i det fortsätta slaget om skurhinken.

Ordförande i Stockholm, socialdemokraten Mikael Damberg i SVT om RUT:Så här tycker andra om RUT:
Setterborg, Whaley, Ekström, Federley, Monke, Monke2, Klamberg, Hedin, Wahlquist, Expressen, Sabuni på Newsmill, GP:s ledarblogg (äntligen!!!), Olofsson mot Astudillo i Agenda, DN, Persson summerar RUT-veckan, Andersson, hushållsnära tjänster, Andersson, Mikaela Valtersson (Mp) på Aftonbladet, Byström, Hamilton, Boberg, Wendt, Linander, Hådén, Böhlmark, Hans Åberg, Runo Johansson, Brändewall, Ankersjö, Andersson, Tobé , Ingerö, , FP Eslöv, Anna Lundberg, Sörliden, Boberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar