onsdag 31 mars 2010

365 anledningar att älska Navid ModiriMånga unga röstar för första gången i september 2010. Det var många förstagångsväljare redan i valet till Europaparlamentet i juni 2009. Gammelpartierna har dock inte lyckats fånga ungas intresse med samma schvung och självklarhet som t.ex. Piratpartiet.

Jag är svag för piraterna men ett problem, som även formuleras av aktiva piratister som OlofB, är att frågorna är begränsade till de informationstekniska. (Här en utmärkt postning av OlofB, som exempel: inlägg om fördelarna AFK.)

OlofB tweetade idag att han tyckte veckans bloggdebatt, som drivs av bland andra moderaten Kent Persson i Örebro och handlar om skatter är svår att ge sig in i. Och visst är skattefrågan inte den som kommer väcka ungdomars politiska intresse. Min poäng är att gammelpartierna har mycket att erbjuda även förstagångsväljarna men vi måste hitta andra planhalvor att spela på.

Med mina 34 år är jag inte överdrivet förtjust i styva valplattformar. Jag vill pragmatiskt och evidensbaserat kunna omförhandla mina liberala ståndpunkter både med mig själv och andra när nya fakta och andra infallsvinklar dyker upp. (Läs t.ex. postningen om Lex Bjästa på Liberati.se eller Aftonbladet. Mer av och om briljante Mårten Schultz.)

För att kunna upprätthålla det demokratiska systemet krävs det att unga personer engagerar sig mycket mer. En missionär i demokratins tjänst är redaktör i projektet 365saker.se och heter Kalle Malmstedt. (Projektet 365 saker finns nu även på engelska.)
Malmstedt, som också är rockskribent, förstår att även unga personer har ett politiskt intresse. Projektet 365 saker vann stora bloggpriset i kategorin Kultur & Nöje alldeles nyligen och förkroppsligar det unga engagemanget. Om vi i gammelpartierna skulle kunna uppbringa samma dynamik som entusiasterna i projekt 365 har vi en mycket intressant valrörelse att se fram emot.Det finns hur många klipp som helst att ta del av. Här är ett som visar på bredden i engagemanget:


365 saker vi har gjort hittills

365 saker du kan göra | MySpace Video

2 kommentarer:

  1. Skitbra att du uppmärksammar 365, det behövs fler 365-politiker ;-)

    SvaraRadera
  2. Navid och hans 365 saker är genialisk! (synd man inte har mer än 24 h på ett dygn att ta av) Mer inspirerande människa får man leta bra länge efter..

    SvaraRadera