måndag 3 maj 2010

Bloggar som jobbar - pressfrihetens dag

Kopimi via Livepirat från Lakes Lakonismer. Intervju med en av Wikileaks grundare Julian Assange som var på besök i Sverige i förra veckan:

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Julian Assange
www.colbertnation.com
Colbert Report Full EpisodesPolitical HumorFox News

Det pågår ganska stor självrannsakan i bloggosfären. I jämförelse med hur snacket går i gammelmedia vågar jag mig på att hävda att den politiska bloggosfären är mycket mer självreglerande än det som ofta påstås i t.ex. prasselpress. Den kritiska granskningen är nödvändig. Läs gärna Mark Klamberg om juridik och sociala medier, det där känns som ett tämligen outforskat område. Samma sak gäller för övrigt statsvetenskapen och de sociala medierna, något som Prof. Henrik Oscarsson nyligen gjorde mig uppmärksam på. Eftersom det kallas för kvantitativ diskursanalys förstår jag att det inte är det allra mest lättsmälta om man inte är specialintresserad. Prof. Oscarsson är inte bara smart, han har självdistans också.

Jonathan Fried i Fokus sammanfattar med att det är kvaliteten i nätarbetet som är viktig, inte bara siffrorna i sig. Siffrorna kräver en rejäl analys. Karin Pettersson på 68:an skrev en rejäl hyllning till nätrötterna igår. En liten detalj, kan tyckas, som inte finns med i texten är Piraternas fina marknadsandel på nätet. När man talar om antal så är piraterna ännu överlägset bäst på nätet. Det kan vara värt att påpeka.

När SvD i början på förra veckan gjorde en genomgång av olika politiska partiers nätaktiviteter var det inte utan att experterna drog något annorlunda slutsatser än tidningen. Både Brit Stakston och Nikke Lindqvist har analyserat hur det faktiskt ser ut på nätet och kommer att fortsätta rapportera om bland andra Sd på bloggen till Politik 2.0. Läs även Nikke på Expressen, sidan 4.

I fredags publicerade Politikerbloggen min text där jag menar att bloggosfären har bibehållit sin värdighet genom både t.ex. den senaste chokladchocken och prinsessan Madeleines brutna förlovning (bloggade här). Jag blev väldigt rörd av en av kommentarerna efteråt, från Peter Andersson. Tack snälla! Och tack också för pepp från andra kollegapolitiker från blandade partier!

Idag måndag är det för övrigt pressfrihetens dag. En dag att minnas Dawit Isaak som fortfarande sitter fängslad i Eritrea. SvD tycker i dagens ledare att V är som sd, det är en grov generalisering. Typiskt utslag av analogism. Jag tycker också att det är problematiskt med Ohlys inställning till Kuba men alla miljöpartister och sossar blir ju inte per automatik stalinister på grund av det.

Blir vi tillräckligt vassa här så kommer vi gå om FRA på Lovön i relevans för informationsbearbetningen! Pressfrihetens dag verkar bli en bra dag för bloggosfären!

5 kommentarer:

 1. Tack för länken!

  Och tack för den framåtsyftande, optimistiska framtidsbild du målar upp kring bloggandet. Det behövs ibland...

  SvaraRadera
 2. Kan nämna att ett helt gäng netrootsbloggare bevakat dagens pressträff, både på olika platser ute i landet med hjälp av lokala partiorganisationer som hänger med och dessutom ett gäng som var på plats i riksdagen under pressträffen.

  Det går framåt.

  SvaraRadera
 3. Trevligt med en borgerlig bloggare som ser igenom SvD:s ihåliga retorik till viss del :)

  SvaraRadera
 4. Markus Lake: tack själv för allt bra jobb du gör och tack för kommentaren! Nu tar vi analogismen :).

  Johan: vet att det ligger oerhört mycket arbete bakom. Respekt. Ser, lär mig, är imponerad över hur du/ni fått ihop det. Tycker mig ana att det går framåt även här.

  Alltid Rött: tack ska du ha. Jag har en lång rad invändningar mot rödgrön politik men pajkastning hoppas jag att jag ska kunna hålla mig ifrån. Oavsett om det kommer från vänster eller höger. :)

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet! Gratulerar modigheten av denna sidans både webmastern och deltagande. Men det finns flera orättvisor liksom ovan-avslöjat fall! MIGGAN slår rekord ---i antalet ertappade. MUTOR, vad annars?! Visst; igenkänd... Jo, hon&hennes samverkande offrar flera på olika sätt, inte minst fifflet... denne Bakir tvingar min tjej också att vara gratis städare i sitt bolag säte i Sollentuna sitter Fadime Bakir som styrelseledamot medan Bakirs manliga samverkande trakasserar/utnyttjar min tjej i alla...(fruktansvärt...kan inte ens avslöja...) vi tvingas ständigt att blunda för oegenligheter.. annars skulle jag inte få TUT, mina anhöriga också riskerade vi att missa arbetskraftsinvandring 7 AT-UND på LMA-kortet som alla drabbade förstår väl... ... Kära Svenska samhället: synskadade ni allihop??? titta på vårat LMA-kort och fråga vad 7 AT-UND innebär, hur beviljas detta undantag om min tjej inte skulle acceptera deras........krav.......... vi gråter nu dag och natt.......hurdan slags barn skaffar vi i detta läge.............hjäääälp, snälla!

  N. Yanikyan

  SvaraRadera