fredag 14 maj 2010

Överdos - Johan Norberg

Johan Norbergs senaste projekt Överdos, 46 minuter om nästa finanskris.

Jag kan inte låta bli att fundera på vad Greklands förhållande till EMU kommer att innebära för världsekonomin. Dags att damma av Mundells teori om optimala valutaområden (OCA) något. Det som idag utgör eurozonen är inte ett lika optimalt valutaområde som t.ex. dollarzonen. Bland annat så ligger arbetskraftsmobiliteten här efter i jämförelse med USA där rörligheten är mycket större.Mer Överdos och relaterat om finanskris:
SvD, Andreas Bergh, En perfekt storm (Hydra förlag) - boken av Johan Norberg, Nyheter 24, SVT Debatt, Jan Söderqvist på SvD, ETR, Expressen, HAX, Froby, Klamberg, Hallén, Magnus Andersson, och Per Altenberg om krisen i Grekland, FOKUS om krispaketet, Persson citat på Pb.

1 kommentar:

  1. När ska Norbergs kritik omfatta den finansiella ekonomin? Relationen mellan denna och den verkliga ekonomin är ju smått bisarra 80/20.

    Finansmarknaderna är ju i sin essens byggda för att spekulera på framtida tillväxt. Är det inte precis det som han kritiserar hushållen för att ha gjort?

    Hur kan vi ha fortsatt hög tillväxt, för att mätta detta finansiella monster, när klimatförändringar och ekologisk skövling redan nu visar på resultatet?

    SvaraRadera