torsdag 19 mars 2009

200 miljoner kronor - du väljer

Hur många euro behövs för att höja valdeltagandet i EU-valet den 7 juni? Europaparlamentet satsar 200 miljoner kronor på information i samband med Europavalet. Valdagen är den 7 juni men förtidsröstningen börjar redan den 20 maj. Under parollen "Europavalet - du väljer" ska fler väljare utbringa sin röst. Så är det tänkt i alla fall.

I år är det drygt 330.000 personer som har fått rösträtt sedan riksdagsvalet i september 2006. Antalet röstberättigade i Sverige som får rösta i sitt första Europaval är drygt en halv miljon! Skulle du som förstagångsväljare i EU-valet känna inspiration och engagemang att gå och rösta efter att ha tagit del av budskapet "Europavalet - du väljer"? Tveksamt.

Själv längtar jag efter en bättre ordplattform för EU som talar till oss, till våra värderingar och våra behov. EU måste ses i ljuset av sina segrar: fred, frihet och mänskliga rättigheter för många européer. Mycket kan göras bättre, javisst. Men, att väcka ditt intresse för EU är en av mina uppgifter som kandidat. Den demokratiska legitimiteten finner bara sitt existensberättigande genom att så många som möjligt utbringar sin röst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar