söndag 1 mars 2009

Svensken i EU-valet

Idag bjuder Maciej Zaremba på en utmärkt text om svenskheten. Identitetsskapande ägnar vi oss alla åt. Ibland är man göteborgare, ibland svensk. Jag känner mig ofta som europé. USA ses ofta ett exempel på en lyckad smältdelgel och det stämmer delvis. Men det är inte samma sak att komma till nybyggarlandet over there som att komma till Sverige som varit centralstyrt sedan Gustav Vasas intåg på 1500-talet. En relativt homogen befolkning på en geografiskt isolerade halvö bäddar för misstro mot dem som kommer utifrån - tyvärr.

Igår årsmötestalade europaparlamentariker Olle Schmidt (bilden) för fp. På frågan om hur vi ska bemöta antidemokratiska krafter inför EP-valet blev svaret att vi ska bemöta på ett korrekt sätt.
Vitrysslands diktator Lukasjenko har inlett en seriös flirt med EU. Det verkar som om den internationella finanskrisen är anledningen till att regimen vänder blicken västerut utan att för den sakens skull släppa Rysslands hand. I oktober hävde EU inreseförbudet för Lukasjenkos del i utbyte mot att politiska fångar skulle släppas. EU måste tala med en röst och inte släppa kraven på demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Idag söndag möts EU-ledarna under ett extrainsatt möte i Bryssel med anledning av lågkonjunkturen. EU:s yngsta medlemmar anser sig felbehandlade och fruktar att protektionismen ska få större genomslag. Frihandelsvännen Christoffer Fjellner (m) hade en mycket bra frihandelskrönika på P1 häromdagen. Hoppas statsministern hört den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar