tisdag 9 februari 2010

Visst: Widman om UNAMA

Folkpartiets Riksdagsledamot Allan Widman anser att Sverige bör skicka förstärkningar till Afghanistan. Widman är en av de liberala röster som driver på frågan om ett svenskt NATO-medlemskap utfrån tesen att Sveriges alliansfrihet inte längre är ändamålsenlig. Frågan är dock om den bästa hjälpen vi kan ge Afghanistan är i mankraft och väpnade styrkor, det kanske finns bättre saker att använda pengarna till?

Förbättrat handelsutbyte, vore en sak. På sikt måste Afghanistan säkerställa en hållbar försörjning, det håller inte med dagens afghanska småföretagarklimat. Kan vara bra att diversifiera Afghanistans produktportfölj med mer än agrariska (illegala) produkter. Det finns ingen ekonomiskt lönsam fred i enbart närvarande utländska fredsbevarande styrkor, se på Kosovo. Kosovos befolkning tampas med stor arbetslöshet samtidigt som de internationella utsända på plats lyfter höga arvoden och generösa förmåner. Det är ohållbart i längden även om ursprungssyftet - fred - är gott.

Två svenskar och en tolk dog, ytterligare en person skadades svårt i söndagens attentat:Mer:
Mark Klamberg, Nina Larsson, Försvarsmakten, Runo Johansson, Mathias Sundin, Seved Monke, Rasmus Jonlund, Maria Byström, Sebastian Hallén, kortinfo om UNAMA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar