onsdag 31 mars 2010

Att fostra "en riktig våldtäktsman"

Intervju med Linnéas mor i Agenda, söndagen den 28 mars 2010.Katarina Wennstam har skrivit och skrivit om mäns övergrepp på kvinnor och ett samhälle som inte mäktar med att ta itu med övergreppen. I reportageböckerna Flickan och skulden och uppföljaren En riktig våldtäktsman reder Wennstam ut begreppen. Det är en verklighet som stimulerar till äkta illamående och oförstånd inför den vuxenvärld som borde ta sitt ansvar. Samhället skriker efter civilkurage, som i fallet Bjästa nästan uteslutande personifierats av den enda modiga tjejen som såg Linnéas utsatthet.

Det är den verkligheten som gav "Oskar", en dömd våldtäktsman i Bjästa, ett frikort tillbaka in i värmen medan berättelsens "Linnéa" fick stå kvar i kylan. Trasig och smutsig.

Bjästa är bara ett exempel, Oskar och Linnéa bor överallt. Fördomarna de möter är de samma. Statsminister Fredrik Reinfeldt har protesterat mot nätkulturen som om den vore en fristående entitet, skild från oss andra i kd:s verklighetens folk. Det är synd att Reinfeldt gör den kopplingen.

Det var Oskars mor och bror som drog igång smutskastningskampanjen mot Linnéa. Oskars mors e-postadress är kontaktmail på bloggportalen. Det var inte ungdomars nätkultur som lät startskottet ljuda för häxjakten på offret, det var en vuxen person. En förälder. I sammanhanget där så många skriker efter vuxenansvar undrar jag vad det säger om samhället när det är en vuxen som är drivande i smädandet av ett underårigt offer. För den som vill fördjupa sig i flash-back-trådar, facebook grupper o.s.v. som modern drev så hänvisar jag till bloggen I Cattas lilla värld.

Docent i civilrätt Mårten Schultz föreslår en Lex Bjästa.

Det är hiskeligt, men sant och vämjeligt, att du och jag också är föräldrar till alla oskar:s. I vår tystnad och rädsla för att säga ifrån fostrar vi tillsammans riktiga våldtäktsmän.

________________________________________________
Fler om Bjästa:
Sneibjerg, Maria Hagbom, Långström Vinge, Amanda Brihed, Hjelm, Mary XJMina Moderata Karameller, Svansbo, Apelsineld, Emma Opassande, andra bloggar, SvD, Klamberg, Küchen.

-Idag har man fattat ett LVU-beslut om att omhänderta Oskar.
-Fem fall av hot och förtal ska utredas.
-Inga av de hot som ska utredas rör dock Linnéa, rapporterar SvD på nätet ikväll.
______________________
Annat, angränsande tema:
Bra om Gredelin också, Maria Abrahamsson, tycker även Scabbe! Ulvenlöv, NSM, Farmor Gun.

Till sist, och här byter jag ämne: Jerry Silfwers postning om Bard och Liberati var intressant för mig som insider. Får kasta upp på volley och ta den bollen själv längre fram.

8 kommentarer:

 1. En sak jag tycker är väldigt beklämmande är Dennis mor - som vägrar att acceptera att det kan ha hänt. hon verkar ha fått för sig att "stå på sin sons sida" är att säga att han är oskyldig. det behöver det inte alls vara. Att vara på sitt barns sida är att hjälpa, stödja och älska ovillkorligt, inte att bortse från vad som kan ha hänt. Måste han vara oskyldig, kan hon inte bara älska honom ändå...?

  hennes "stöd" stjälper mer än det hjälper, och omd et går igenom med LVU så har hon själv bidragit till det genom att vägra acceptera att han är en dömd serievåldtäktsman, och ta hänsyn till de konsekvenser som finns efter detta. Att hon vägrar se betyder också att han inte kommer få det stöd han behöver. istället riskerar det existerande beteendet att fortgå.

  //Tinky

  SvaraRadera
 2. Äntligen fokuserar man på det verkliga problemet i just det här fallet. En vuxen mycket störd person sätter igång en kampanj för att fria sin oskyldigt anklagade son. Trots dom på dom är han lika oskyldig. Trots att han vid ett tillfälle erkänner och uttrycker ånger över det han gjorde så ser mamman till att han tar tillbaka och fortsätter sina förtal och hot mot både flickorna och deras anhöriga samt alla som vågar säga något som motbevisar sonens oskuld.

  Hur ska man som förälder skydda sina barn mot dessa influenser? Vi lär oss att vi måste ta reda på var våra barn befinner sig på nätet, att de ska akta sig för nätpedofiler och inte smäda andra på forum och communitys. Även om man försöker lära tonåringar källkritik och att vara försiktiga med att tro allt man läser så skrämmer det här fallet åtminstone mig. Hur kan jag skydda mitt barn när en fanatisk medelålders person med alla medel vill att min tonåring ska värvas för hennes personliga kampanj att smutskasta ett brottsoffer? Hon upprepar sin propaganda och ju fler som går med, desto starkare anser hon sig vara. Hur kan man som förälder förbereda sina barn på det här?

  SvaraRadera
 3. Mamman har kontakt med journalisten Joakim Ramstedt och för kampanjen vidare. I det senaste inlägget så hänger han ut pojkens flickvän. Internetkampanjen är ingalunda slut för mammans del. Läs de tre blogginlägg han har om fallet får ni se hur han för fram mammans "fakta" som visar att pojken är oskyldig. http://daddys.blogg.se/

  Gerda

  SvaraRadera
 4. Gerda- Ramstedt är inte journalist, han är student. Jag tvivlar på att hans blogg kommer utgöra någon vidare cv för eventuell anställning...

  SvaraRadera
 5. En utmärkt bloggpost. En liberal ansats i frågan om ett ev Lex Bjästa måste vara att envist skjuta tillbaka ansvaret på den enskilda individen. Och fortsatt jobb på att förstärka de sociala och mentala spärrar som hindrar folk att helt enkelt snacka skit om varandra. Det som brukar kallas kultur.

  SvaraRadera
 6. En händelse som ser ut som en tanke är att Uppdrag Granskning sändes precis när kommunen skulle avgöra om alla i kommunen skulle stå för hela notan för alla extrakostnader för internatskolan. Tur att det "råkade" bli folkstorm så det bara gick att ta ett beslut.

  SvaraRadera
 7. Tack Hans Åberg för kommentaren! Tack också till de anonyma kommentatorerna. Synda att jag inte vet var ni bloggar eller finns på nätet. Hans Åberg har lämnat en utmärkt länk till sin blogg så att jag kan följa honom i fortsättningen också.

  Hoppas att det är ok för er att jag saxar ur era kommentarer och använder i min uppföljningspostning idag torsdag.

  Passar på att önska er alla en glad påsk!

  Många hälsningar
  Annika Beijbom

  SvaraRadera
 8. Lycka till Linnea! Förhoppningsfullt får du nu en jättefin skolutbilding på internatskolan som du verkligen förtjänar. Så glad också att kommunen betalar. Många i Bjästa kommer att bli avundsjuka, speciellt Oscars familj. Något gott måste komma från allt elende du har varit med om.

  SvaraRadera