måndag 14 juni 2010

Greenpeace i kärnkraftverket Forsmark - strålande?

Greenpeace bröt sig i morse in på kärnkraftverket Forsmark. Visst är det effektiv propaganda, inte minst eftersom de dokumenterar allt så flitigt. Bland annat finns det klipp som de bambusat, både på Sveriges Radios och TV4-play-hemsidorna har lagt upp klipp.

Jag är själv inte den varmaste kärnkraftsförespråkaren i Fp men jag tycker att det är mycket oroväckande att säkerheten inte fungerar bättre än att aktivister kan bryta sig in i ett kärnkraftverk. I propagandakriget är det 1-0 till Greenpeace. Det är få NGO:er som får ut sitt eget rörliga material på ett sådant oredigerat vis i medierna.

Ansluter mig till Carl B Hamilton i Expressen, "det är oacceptabelt".

11 kommentarer:

 1. Man får tycka vad man vill om kärnkraft men aktioner som dessa kostar samhället oerhörda resurser, dels säkerhetspersonal men även polisiära insatser. Tänk om det hänt något verkligen katastrofalt någon annanstans samtidigt som dessa omdömeslösa individer i maskeradkostymer tog sig friheten att bryta sig in i ett skyddsområde. Samhället måste börja markera mot dessa "anarkistiska" yttringar genom att i en skadeståndsprocess låta dem betala notan för deras agerande. Detta bör rimligtvis gälla alla som anordnar aktioner utan tillstånd som i sin tur tar samhällets resurser i anspråk.

  SvaraRadera
 2. @Lars

  Det de påvisar är just avsaknaden av skydd som finns för oss medborgare, när kärnkraftsägarna i Sverige prioriterar snabba vinster över fullgott skydd.

  Vi ska vara glada över att Greenpeace uppmärksammar oss som inte vill ha huvudet i sanden.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig till stor del. Och jag tycker en massa om kärnkraft men det ÄR oacceptabelt att det går att ta sig in med sådan lätthet.

  Många hälsningar
  /Annika

  SvaraRadera
 4. Visst borde bevakningen vara bättre, absolut. Vi kan börja med att förbättra skalskyddet rejält men man bör även överväga beväpnade vakter samt vakthundar. Om vi någon gång skulle få påhälsning av mer våldsbenägen art än 50Greenpeace nissar i maskeradkostym så vore det tryggt att veta att vi kan städa av ett dylikt angrepp.

  SvaraRadera
 5. Dom kom ju aldrig in? hade ni tänkt att dom ska bygga en 20 meter hög mur runt skiten eller? dom tog sej upp på taket ja men in kom dom aldrig... Vad ska man göra då ni som gnäller så mycke att säkerheten är låg? Har ni någonsin varit på Forsmark kanske? Ska vi börja ta bort brandstegar med mera för att dom green peace tycker att dom var så duktiga att ta sej upp?

  Skalskyddet blir bara bättre och bättre i forsmark som det är när du nu måste ha vakt med mera för att ta dej mella verkets alla byggen.

  Och ta sej in med sån lätthet? ska vi ha som i ryssland kanske med torn med vakter som skjuter ner allt som rör sej? Bra ide...

  SvaraRadera
 6. Det Greenpeace tvingar fram är högre kostnader och hårdare tag. Vad är det bra för?

  SvaraRadera
 7. Detta visar också att Greenpeace inte
  bryr sig om lagar och utför brottsliga
  handlingar. De tycks se sig stå över
  oss andra likt Gud:s utsända miljökämpar.
  Det är dags att vi tar ur dom detta genom
  ordentliga straff.

  SvaraRadera
 8. Jag besökte ett utländskt kärnkraftverk (ej Ryssland) för några år sedan. Där var massvis av personal och vakter beväpnade och de övade med automatvapen varje dag. Vill GreenPEACE att vi ska ha det så? Jag är övertygad om att om aktionen skett där hade flera aktivister blivit skjutna.

  Vad vi vill ha är mer öppenhet. Greenpeace aktion driver på motsatsen: dvs ett mer slutet samhälle. Sedan kommer de väl i paranoid anda dragandes med att allt är så slutet och hemligt.. (vilket det i grunden inte är). Antagligen VILL de ha just den effekten.

  SvaraRadera
 9. Helt riktigt som en kommenterat ovan - Greenpeace kom aldrig in i några vitala delar. Däremot utsatte de sig själva för en risk - de kunde ju t ex ha trillat ned. Det är naturligtvis lika förbjudet att klättra upp på kärnkraftverken som det är att klättra på SJ:s tåg.

  Om en vuxen läskunnig människa tar sig över ett staket och klättrar upp på ett tåg för att sedan dö av en elektrisk stöt - vems är då felet? Det måste finnas en gräns för allt idiotiskt gullande med dessa människor.

  SvaraRadera
 10. De kunde haft sprängmedel med sig.

  SvaraRadera
 11. De tog sig över ett stängsel. Sen hade de bara fem meter betong och armerat stål att ta sig igenom för att komma in till reaktorn. Jävla hippies.

  SvaraRadera