tisdag 8 juni 2010

Upptrapping av #flotilla och konvojkrisen med Iran?

Det har gått en dryg vecka sedan IDF, Israel Defense Forces, bordade skeppen i Ship to Gaza. Konvojkrisen som uppstått sedan dess har nått oändligt större proportioner än de flesta förväntade sig.

Det började med ett intensivt twitter-flöde redan söndagen den 30 maj och tog sedan fart under måndagen den 31 maj efter att bordningarna ägt rum. Men, de två hashtaggarna som borde gått upp ganska omedelbart som trending topics på twitter, #flotilla och #shiptogaza, fanns inte med under några timmar på måndagen. Taggen #Israel fungerade dock utmärkt hela tiden. Det är oklart hur det gick till men det tyder på att det kanske fanns viss störning i twitter-flödet som inte skedde slumpartat.

Om informationen som tyder på att Iran kommer att bistå ytterligare fartyg på väg till Gaza stämmer så är det mycket oroväckande för stabiliteten i regionen. Det innebär en upptrappning av konflikten som jag vill tro att aktivisterna på flottan inte förstod när de bordade Mavi Marmaris och de andra skeppen.

Det vore intressant med en fördjupad diskussion kring Gilad Shalit och kopplingen till IDF:s behandling av konvojen. Gilad Shalit kidnappades av Hamas 2009. Det här klippet är textat på engelska.Mer:

1 kommentar:

  1. Gilad Shalit är mycket viktig för Israelisk Inrikespolitik. Hade Hamas släppt honom mot att flottan kom igenom så tror jag att Israel hade gått med på Dealen.

    Att flottan vägrade ta med medicin och ett brev till honom mot att familjen vädjade till regeringen att släppa förbi den anser jag både dumt och avskyvärt.

    Gilads familj har relativt stort inflytande på politiken i Israel, man lyssnar helt enkelt på dem.

    SvaraRadera