lördag 12 juni 2010

Torsk på SATC - gadus morhua skulle behöva lite Sex and the CityDen 2:a juni var det fiskehearing i Europaparlamentets fiskeutskott i Bryssel. En rad osannolika sammanträffanden gjorde att jag, istället för att lapa sol i godan ro på en oplanerat ledig eftermiddag, plötsligt befann mig på plats när forskaren Henrik Svedäng presenterade sin rapport om ekosystempåverkan i Kattegat och Öresund. (Sammanfattning på svenska.) Det är ostridigt att vi måste anstränga oss mer för att värna havsmiljön.

Men, torsken talar inte till sinnena, den är inte tillräckligt sexig för att kunna sköta sin egen överlevnads-PR. Det är förödande för mycket av havsmiljön att det som sker sker under ytan, och till stor del i kalla vatten utan färgglad poster-fisk som ambassadör.

Det är stor skillnad på att sälja in färgglad clownfisk, som i filmen Hitta Nemo, och kall atlanttorsk, gadus morhua.Här en isländsk dykfilm, efter de första stillbilderna kommer en fin kavalkad med bland andra torsk, en liten skädda, muräna och långa. (Förutom att det är representativa bilder så är det lite komiskt att de tonsatt kavalkaden till någon sorts isländsk R&B.)


Globe International är en konferens som samlar politiker från hela världen och på Världshavsdagen den 8 juni enades de om en återhämtningsplan för världshaven där. Det låter fint men ska man kunna rädda torskbestånden och menar allvar så är det dags att snitsa till torsklobbyn. Mer glamour i havet! Fisken skulle behöva samma PR-maskineri som SATC. (SATC2 officiella hemsida, Lisa Magnusson om SATC 2, Ohlsson på AB, Jan Söderqvists "Smärtsamt usel-recension" på SvD.)

Den här nya CFP-bloggen där Isabella Lövin (MEP MP och författare till prisbelönta boken Tyst Hav) fortsätter jobba på för bättre politik ska jag börja hålla koll på. Mer info om EU:s fiskepolitik finns hos DG Mare och fiskekommissionär Maria Damanaki. Lövin är tills vidare den bästa Carrie för torsken jag kan tänka mig!Eric Serra, ur Det stora blå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar