tisdag 24 augusti 2010

#entmote - Svenskt Näringsliv på Münchenbryggeriet och alliansens satsning idag

I förra veckan var jag på Entreprenörsmötet som arrangerades av Svenskt Näringsliv på Münchenbryggeriet i Stockholm. Jag satt vid bord 12 och hade sju entreprenörer till bordet. Förutom att det var en på alla sätt givande dag i traditionell mening så var den interaktiva delen av mötet både dynamisk och intressant. Interaktivitet och entreprenörskap är tillsammans en mycket intressant kombination. Läs gärna min artikel på Newsmill och kolla taggen #entmote. Klippet nedan är drygt fem minuter långt och summerar Entreprenörsdagen inklusive satsningen på de sociala medierna.På Entreprenörsmötet representerades Folkpartiet av Carl B Hamilton i den politiska panelen. Den som var allra bäst i den politiska paneldebatten var centerpartiets Annie Johansson som drog ned flera applåder. En annan skicklig centerpartistisk riksdagskandidat och entreprenör som var på plats på Entreprenörsdagen var Elisabeth Thand Ringqvist. Thand Ringqvist blev utsedd till den mest företagarvänliga kandidaten i Stockholm i Företagarnas egen undersökning. Läs mer om hennes vision för ett företagsklimat i världsklass på Newsmill.

I det här klippet tar företagarna själva upp svårigheten i att få upp företagarfrågorna på den politiska dagordningen.


Här har jag saxat rakt ur Jan Björklunds nyhetsbrev som kom idag och tar upp alliansens senaste satsning som ligger helt i linje med önskemålen från Entreprenörsmötet i torsdags:

"Inga politiska beslut i världen kan i sig skapa jobb. Till sist hänger det på initiativkraftiga människor av kött och blod som satsar och omsätter idéer till handling. Det hänger på företagarna.

Det finns ett uttalande från en svensk småföretagare som har etsat sig fast hos mig. När han fick frågan vad som var värst med hans situation svarade han ”attityden till företagare i Sverige. Om det går dåligt möts man av skadeglädje. Om det går bra möts man av avundsjuka.”

Det är resultatet av politisk jantelag. Inom vänstern betraktas företagare med djup misstänksamhet. De blundar för sambandet mellan företagande och välfärd och tror att människor arbetar lika hårt oavsett hur höga skatterna är. På vänsterpartiets kongress tidigare i år blev det stående ovationer efter ett uttalande om att det måste bli svårare att bli rik i Sverige. Det ger lite perspektiv.

Folkpartiet och Alliansregeringen står för något annat. Vi tror att människors vilja att förbättra sin situation är något som leder hela samhället framåt. Hårt arbete måste löna sig. Att ta ansvar måste löna sig, och egna initiativ och uppfinningsrikedom måste uppmuntras.

En rad viktiga reformer har genomförts under mandatperioden, som stärkt Sveriges förutsättningar som företagarnation. Vi har nu enats om huvudinriktningen för de reformer och förstärkningar vi vill se inom företagande, entreprenörskap och innovation under nästa mandatperiod.

Bland förslagen finns sänkt tjänstemoms i restaurangbranschen, till samma nivå som för livsmedel. Fortsatt satsning på kvinnors företagande, regelförenklingar, innovationsinsatser och stöd till företagare. Inom energi och klimat föreslår vi satsningar på miljöteknik och energiforskning.

Totalt innebär våra skarpa förslag satsningar om 2,45 miljarder kronor 2011-2014. Reformambitionen om att sänka tjänstemomsen är en satsning som motsvarar 5,6 miljarder kronor."

Mer om detta finns alliansens hemsida. Seved Monke Ajneståhl och Böhlmark är två av dem som kommenterat dagens allianssatsning. Johan Hedin kommenterar även att centerpartiets supermiljöbilspremie går igenom - gott så!
____________________________________________________________

Andra som var på Entreprenörsmötet och/eller har skrivit om entreprenörskap och Entreprenörsdagen:

Kent Persson skulle ha kommit men fick tyvärr förhinder. Det var tråkigt att jag inte fick träffa Persson men han skrev här, här och här. Oscar Swartz var på plats, kul att se dig, det var länge sedan!

Mary skrev om Rock'n Roll på Svenskt Näringsliv, kopierar detta från hennes blogg MinaModerataKarameller:
"På RoseMaries Kulturbloggen hittade jag fler bloggare som var med under dagen och som jag missade. Så trist. Peter Soilander Jöran Fagerlund Thomas Hartman (synd att vi inte hann säga hej), Claes Crantz och Johan Ingerö förstås, den förste jag mötte."Amanda Brihed, Kulturbloggen, HBT-sossen, Hanna Wagenius, Fredrik Federley.

Här är mina svar i Företagarnas undersökning.

Jag lämnar er med sista klippet från Entreprenörsdagen. Hur ser framtiden ut för företagarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar