onsdag 25 augusti 2010

Rent hus med piassavakvasten

Folkpartiet Liberalerna har en lång tradition av att värna mänskliga fri- och rättigheter. Bilden ovan är en valaffisch från 1936, liberalerna var tydliga då och ska vara det idag också. En av dem som under sin livstid arbetade hårt för frihet och demokrati var Ingrid Segerstedt-Wiberg. Under tidpunkten för valaffischens publicerande var Torgny Segerstedt mycket aktiv.

Från Wikipedia:

"Samma år [1933] publicerade Segerstedt på Albert Bonniers förlag den korta debattskriften Demokrati och diktatur där han med händelseutvecklingen i Tyskland i bakgrunden resonerar omkring demokratins villkor.

Partiväsendets avigsidor äro iögonfallande. Det småskurna, finurliga har stort utrymme. Små intressen, rädd undfallenhet för de minst omdömesgilla, fördomsfullhet, allt detta kan ibland göra sig brett inom parlamentarismen. Ingen går villigare med på alla dessa anklagelsers riktighet än den, som trots allt är oryggligt förvissad om att demokratin och parlamentarismen beteckna den enda framkomliga vägen. Friheten kan obestridligen missbrukas och blir missbrukad. Den innehåller emellertid just i sin egenskap av frihet botemedlen mot sin urartning. Den fria kritikrätten, offentligheten över vad som händer och sker och den rättskänsla som är tillfinnandes hos ett sunt folk, motverka förfallet. Man kan förtvivla om folkväldet endast om man förtvivlar om människorna själva.
Demokrati och diktatur (1933)

Det här citatet är tänkvärt även idag.

Martin Ängeby skriver idag på Liberati om Folkpartiet Liberalerna och hur vissa enstaka (tidigare) FP-medlemmar valt att på olika sätt stötta SD. Det är dags att ta itu med detta, helst innan valet. Det är bara några skälvande veckor kvar innan valet den 19 september och jag tänker i alla fall göra allt jag kan för att vi ska få en folkvald församling efter valet som är fri från främlingsfientliga krafter.

Läs även:
Heidi Avellan, Sydsvenskan, av den 14 augusti på samma tema.
Så här beskrivs Liberalism på Folkpartiet Liberalernas hemsida.
Nyamko Sabuni om SD-röster.

Från Expressens valstuga, intervju med integrationsminister Nyamko Sabuni:Magasinet Neo letar efter liberala riksdagskandidater, är du det också? Anmäl dig i så fall här hos Mattias och Johan. Rasmus Fleischer har skrivit intressant om liberalism och hans tolv teser om liberalismen. Lisa Magnusson om liberalism, Isobel Hadley-Kamptz om liberalism.

Uppdaterat med följande länkar, kl. 11:10:
Martin Ängeby på Frihetlighet och Frispinn. DN igår. En som postat ofta och engagerat på temat också är Seved Monke Ajneståhl.

3 kommentarer:

 1. Du menar alltså att Nyamko Sabuni är främlingsfientlig som välkomnar SD-väljare att gå över och rösta på ett demokratiskt parti?

  Eller Charlie Levin som är ordförande för vårt invandrarförbund i Skåne skulle vara det?

  Du är helt ute och cyklar.

  /Folkpartist

  SvaraRadera
 2. Charlie Levin skriver att han inte vill ha fler invandrare i Malmö. Och står för det.

  Vad står du för "folkpartist"?

  Jag tycker Stockholm och Malmö och andra Svenska städer ska vara öppna för dem som vill söka sin framtid där, oavsett ursprung. Det står jag för.

  SvaraRadera
 3. Det är helt revolutionerande fakta du kommer med. Var har du sett det någonstans?

  Jag har följt Levin under det senaste året och hela den borgerliga Alliansen i Malmö går till val på samma sak - fler kommuner måste ta ansvar. Han har vad jag vet inte uttryckt stöd för något annat.

  Den där fox-news-logiken du ligger inne med är direkt avtändande för intellektuella läsare.

  Jag står för att att sådana som dig ska vara med och ta ansvar - fler invandrare i Stockholms innerstad och välbärgade förorter. Då blri integrationen bättre.

  SvaraRadera