måndag 23 augusti 2010

#wikileaks och #Assange - saker som inte är lika?

I lördags spred sig informationen om Julian Assange viralt över klotet, Mårten Schultz på Juridikbloggen kallar hanteringen för "integritetsskyddets ihålighet i mediesamhället". Nyheten om att Wikileaks grundare kanske våldtagit en och ofredat ytterligare en kvinna blev minst sagt spektakulär. Expressens Niklas Svensson var den som först kom med nyheten som snabbt följdes upp av Svenska Dagbladet och därefter spred sig som en löpeld.

Det finns många som skrivit bra och utförligt om fallet och händelserna från i lördags. Bäst av alla har Staffan Dopping skrivit - om pressetik. Dopping redogör tydligt för konsekvensneutralitet och vad det innebär. Sofia Mymlan Mirjamsdotter har postat två utmärkta inlägg, det första från i lördags om pressetik och #assange. Det andra är på temat som även Isobel Hadley-Kamptz skriver om: vad skulle Assange kunna ha för kvinnosyn och varför är fysisk integritet inte lika fin som den digitala?

Hadley-Kamptz:
"[...] låt oss åtminstone säga att en del av dem som talar vackert om integritet inte tycks mena kvinnors fysiska integritet. Det gäller verkligen inte alla inom piratpartiet eller dess utkanter, men kopplingarna mellan den obehagligaste antifeminismen och integritetsrörelsen är alldeles för starka för att det ska kännas det allra minsta trivsamt för dem av oss som faktiskt visst tror att våldtäkter förekommer."

Misstankarna kvarstår, enligt DN idag. Jag hoppas, i anslutning till bl.a. Hadley-Kamptz, att fallet Assange inte är ett nytt Bjästa och att det intressanta arbete som Wikileaks bedriver kan fortgå även om anklagelserna mot Assange skulle visa sig vara sanna.

Fler:
Farmor Gun, Anders Mildner på SvD om nätets skepsis, Anna Troberg, Emma Marie Opassande, Deeped, Jardenberg,

Den som orkar kan titta på den här intervjun med AlJazeeraEnglish, jag blev dock inte mycket klokare av den här intervjun med riksåklagarens informationsdirektör Karin Rosander.Fredrik Olsson om oskuldspresumtionen är också mycket läsvärd.

2 kommentarer:

  1. Alltså är du blåst? Du kan väl inte mena att du tror att en kille som vet att han är övervakad hela tiden går och våldtar någon. Sen så dyker 2 olika kvinnor upp som inte ens känner varandra och säger våldtäkt!! Nej för fan lägg in 10 års fängelse för falsk anmälan då slutar dom vidriga feministerna att anmäla folk hit och dit!

    SvaraRadera
  2. Anonym. Du är den som verkar smått korkad. Punkt. Behövs inga argument för den ståndpunkten. Du ger dem själv.

    SvaraRadera