fredag 27 augusti 2010

Liberalism, elitism och kvalitetsbegreppet

Ett av de mest intressanta seminarierna i Almedalen handlade om kulturpolitik. Debatten fortsätter och jag vill tipsa om ett antal artiklar att läsa för den som är särskilt intresserad.

Jasenko Selimovic i Expressen, Aftonbladet, GP, DN och Ohlininstitutets kulturrapport. Här Mattias Svenssons kritik och Rasmus Fleischers dito. För kännedom lägger jag även till Folkpartiets kulturpolitiska program.

Selimovic använde ett intressant grepp under ett seminarium i Almedalen då han jämförde viljan att opereras i huvudet av en hjärnkirurg med eller utan utbildning. Nästföljande liknelse blev den mellan att tillåta kulturella ingrepp i själen av personer som har eller inte har utbildning. Detta ledde till ett dämpat ramaskri bland alla kulturkoftor i salen som hade stora invändningar mot, som de ansåg det, den typen av elitism. Jag var tämligen förtjust över vad elitist-perspektivet fick för effekter i salen. På alla andra områden finns det någon sorts underliggande tes om att utbildning är att föredra. Varför ska kulturen vara undantaget?

Jag ska läsa Neo-Mattias text ordentligt innan jag drar några förhastade slutsatser men finner diskussionen både uppfriskande och roande som den kulturkofta jag önskar att jag vore.

Här är Selimovic i ett klipp från Timbro där han diskuterar kvalitetsbegreppet inom kulturen med Maria Rankka som går till Stockholms Handelskammare (senast den 15 oktober).

1 kommentar:

  1. Säger bara Alphaville. De var betydligt bättre innan de lärde sig spela. Men jag utgör ifrån att Selimovic bara vågar lyssna på musiker med kompletta gymnasiebetyg och kommunal musikskola. His loss.

    SvaraRadera