tisdag 17 augusti 2010

#wikileaks - bandbredd och kvicksilver

Piratpartiets Anna Troberg har skrivit en i sedvanlig ordning utmärkt postning. Idag om att Piratpartiet hostar Wikileaks nya servrar. Det är naturligtvis spektakulärt i sig att ett politiskt parti väljer att agera ryggrad åt Julian Assange och Wikileaks. När Troberg hänvisar till att det kan vara svårare i valtider att räda servrar hos ett politiskt parti så tror jag att hon har rätt. Till viss del. Om Piratpartiet lyckas ta sig in i riksdagen blir skyddet troligtvis ännu högre.

Det finns något paradoxalt i att en oberoende organisation som Wikileaks gör sig beroende av ett politiskt parti. Enligt uppgift kommer trycket att öka mot svenska myndigheter att hjälpa USA i jakten på servrarna. Emma Opassande hänvisar till att EU sopar problemet under mattan och på minst två ställen lyfts frågan om det svenska skyddet verkligen gäller för Wikileaks, räcker det verkligen att servrarna står i Sverige för att skyddet ska gälla.

Här är Anna Troberg:Läs även Makthavare.se - Julian Assange: fri information eller intellektuell kvicksand
Krigets första offer är sanning.

1 kommentar:

  1. Wikileaks säger ju också att det bara rör sig om en del av deras servrar och att de är tacksamma för det extra skydd det medför att PP hostar dessa. Hade det däremot rört sig om ALLA Wikileaks servrar så hade jag också blivit lite orolig, men nu är det inte så att de sitter i en beroendeställning till PP.

    SvaraRadera