lördag 10 april 2010

En stilla tanke till Polens folk - Karl Beijbom gästbloggarMin farmor kom från Polen så idag får min pappa, bokförläggaren och publicisten, Karl Beijbom gästblogga.

Karl Beijbom:

"Mitt halvpolska hjärta gråter av chock över den polska flygolyckan.
Dessa höjdare och dignitärer ombord på planet som störtat var ju på väg till minneshögtid i Katyn, där 22 000 polska officerare mördades av Sovjetunionen för 70 år sedan. Två av offren var min mammas kusiner. Sovjetunionen försökte i det längsta hävda att Nazi-Tyskland låg bakom dåden. Den nuvarande ryska statsledningen erkänner den historiska sanningen, men alla arkiv är ännu inte tillgängliga för till exempel polska och internationella forskare.


Att Polens president, riksbankschef, arméchef, flera parlamentariker och historiker dör på väg till en minneshögtid, där Katyn-mordens offer skall ihågkommas och hyllas, är en fruktansvärd tragedi för Polen och polackerna. En symbolisk tragedi som de omkomna och Polens folk borde ha fått slippa. Det polska folket borde ha fått nog av krig, ockupation, umbäranden och nationella tragedier, ett resultat av landets geografiska belägenhet mellan Tyskland och Ryssland. Polen, ett land som fått uppleva fler krig och fler ockupationer än något annat land i Europa och i omgångar också utplånats som nation.

En stilla tanke till de omkomna. En känsla av respekt för folket och nationen. Nu fattar vi varandras händer - polacker, ättlingar och Polens vänner runt om i världen - och utbrister gemensamt i den historiska frasen i svåra tider: 'Trzymajmy sie, nie dajmy sie.' Vi håller ihop, och vi ger oss aldrig."

____________________________________________________

Mer om flygolyckan i Polen:
SvD, DN, Sydsvenskan, Metro, Expressen, Aftonbladet, Carl Bildt, Kent Persson, Odelberg, uttalande av Statsminister Fredrik Reinfeldt, BBC News, The Guardian, China Daily, Ha'aretz, New York Times, Le Monde, Der Spiegel med kommentar av Angela Merkel, polska Gazeta Wyborcza.

Uppdaterat:
Reinfeldt i Expressen, knuff, Kaczynski inte bjuden till Katyn i Sydsvenskan, Tusk och Putin var i Katyn den 7 april vid en gemensam minnesceremoni, Angela Merkel i International Herald Tribune, misstag av besättningen orsakade olyckan i SvD, kontroversiell politiker, Sveriges Radio.

4 kommentarer:

 1. Ja, en tragedi både i nutid och då.
  Samtidigt ger ditt inlägg mig klarhet i ngt som slog mig häromdagen. Om ditt ursprung. För när jag läste i Uppsala för oherrans många år sedan så minns jag ett slags seminarium, som Karl Beijbom stod för. Det ingick inte i studierna, kanske var det ett fp-arr. Var mkt intressant, minns t ex att din far poängterade att de första som arresteras och oskadliggörs av en diktator är författare och journalister.
  Och nu vet jag det jag misstänkte, du är din fars dotter...

  SvaraRadera
 2. Karl och Annika - jag fattar era händer och är i tankarna hos Polens folk.

  SvaraRadera
 3. Tack, Agneta, vi känner gemenskapen i dina händer och värmen från ditt hjärta.

  Tack, Lars-Erik, för att ditt minne är större än mitt. Jag minns inte denna aktivitet i Uppsala, men är tacksam och glad att du gör det. Yes, indeed, Annika är MIN dotter!

  Ja, en tragedi i dåtid och nutid. En sorg så stor att den måste delas.

  Jeszcze polska nie zginela, kiey my zyjemy. Trzymajmy sie, nie dajmy sie.

  Än är Polen ej förlorat, inte så länge vi lever. Vi håller ihop, och vi ger inte upp.

  Varma hälsningar till er båda, Lars-Erik och Agneta.

  Karl Beijbom

  SvaraRadera
 4. Karl och Annika! Om man nu kan tala om glädje i detta sammanhang så känns det - för mig - glädjande med den stolthet både far och dotter känner över varandra. Och att liberalismen lever även hos Annika. Vilket den inte gör i någon större grad i fp idag.
  Efter min tid i Uppsala blev det val, 1976. En fantastisk upplevelse, och det ledde till att jag blev pol sekr för fp i Botkyrka. Idag är jag "naturligtvis" fortfarande liberal, men därför inte folkpartist.

  SvaraRadera