onsdag 7 april 2010

Grelsson tar debatten om kramliberalerna

Bild: skribenten Elin Grelsson som idag myntade kramliberalismen.

Den som googlar kramliberal får frågan av google "menar du kravliberal". Sedan idag finns det dock även kramliberaler på google tack vare skribent och intellektuell Elin Grelsson. Vi är en drös personer som under dagen anslutit oss i varierande grad till Grelssons resonemang. Från spridda liberala håll i min egen sfär hörs allt från personer som befinner sig i en kramliberal lättjefull tappning till personer som undrar: var håller alla dessa chosefria personliga-sfären-ignorerande-kroppskontakts-törstande liberaler hus?

Jag skriver snarast under på det senare, har inte samma erfarenhet som Grelsson alls. Det är dock trevligt på nätet, lika trevligt med liberaler som med nästan-anarkister med hjärtat till vänster. Och med trevligt menar jag lika delar diskussion när man är genuint oense som det ryggdunkande som blogglovin' innebär. Hederlig länkkärlek är konstruktiv och i den stundtals karga politiska verkligheten kan det vara oerhört uppmuntrande med glada tillrop.

Och där blir även jag internt överbemannad av den svansviftande golden retrievern i mig som smyger inpå när jag minst anar den: det låter mycket trevligare med kramliberalerna än kravliberalerna.

En Folkpartist som är inne på linjen om omtanke är Riksdagsledamot Barbro Westerholm som imorgon tar strid för att personer som lever ett liv tillsammans ska få fortsätta med det i och med parboendegarantin. Men även i livets slutskede tar Westerholm upp rätten för ett livstestamente. Motionen finns här. När det gäller livstestamente kan riksdagsledamöterna åberopa en form av frigörelse från partilinjen utifrån personlig övertygelse när det gäller livsslutet.
___________________________________

Annat blandat:

Igår publicerade Politikerbloggen en text av Martin Ängeby, Seved Monke och mig där vi talar om vikten av ett sekulärt samhälle i ljuset av den senaste tidens skandaler kring bland annat prästen i Bjästa och de upprepade rapporterna om övergrepp på barn inom katolska kyrkan och bristen på vuxenansvar.

Fler om parboendegaranti:
Niklas Starow, Frykman, Larsson, Åberg, Lönnqvist, Jonlund, Westerholm DN-debatt 2009, Boberg, Corren, Darell, Zetterman, Björklund med flera AB, Johansson.

Och om krigsfilmen som skakat om och återigen visat vad som händer när informationen blir allmän egendom kan man läsa om hos t.ex. Kalle Vedin, Telecomix, Isobel Hadley-Kamptz, Emma Opassande, Oscar Swartz. Wikileaks, DN, #wikileaks.

1 kommentar:

  1. Skrev ett inpass om kraMliberaler.

    Betr motionen av Barbro W så avslogs den, såvitt jag begriper, av riksdagen.
    Vilket var synd.

    SvaraRadera