onsdag 21 april 2010

Laakso och civilkuraget

Erik Laakso, På Uppstuds, aktiv i Sossar mot Storebror, valde igår att på eget initiativ och egen begäran utgå ur socialdemokratiska bloggnätverket Netroots. Jag läste tweeten (länken är till Erik Laakso på Twitter, där heter han @uppstuds) med uppriktig förvåning, tyckte det var trist eftersom Laakso är en av dem som hållit på längst och talat om samarbete och länkkärlek. Det är flera av nätrötterna som - naturligtvis - beklagar att Laakso drar sig ur. En av dem är Kulturbloggaren Rosemari som också var med på #bussturne idag med S.

Idén känns enormt amerikansk men varför inte prova. Funkar det så funkar det. Jag skulle gärna vilja åka på turné med alliansbloggare och realtidsrapportera från olika valaktiviteter. Det vore hiskeligt trevligt och skulle bidra till att fler skulle kunna känna sig politiskt delaktiga runt om i landet.

Det finns många läsvärda postningar från idag som handlar om Erik Laakso, civilkurage och självständighet. Det gäller att vara medveten om astroturfningen. Eftersom vi i dagsläget har partival i Sverige snarare än personval så är det logiskt att partierna jobbar på i de gamla hjulspår de känner till. Men vi kan ju vara uppmärksamma på vad som styr vem. (Börjar skönja ett tema i mina postningar.) Det kommer de till exempel att börja göra vid Göteborgs Universitet, där de tagit initiativ till ännu bättre kvantitativ diskursanalys som ska visa lite mer om hur vi tänker och vad det påverkar när vi ska välja. Läs t.ex. Prof. Henrik Oscarsson.


Jag har hört ett antal Folkpartister tycka att Rage Against the Machine (RATM) är ett riktigt sosse-vänster-band. Ger dem halvrätt, men vem orkar bedöma musik utifrån bandmedlemmars politiska tillhörighet. Vet inte vad Laakso har för förhållande till RATM men den här låten är lagom ilsken och ger mig akuta 1992-vibbar. Smaksak om man gillar det man åh vad det låter snällt nu jämfört med hur det lät då. Bra att du inte låter någon annan tycka åt dig, Erik, utan att du gör det efter eget huvud.Länkar, blandat, annat:

Mer om Erik Laakso:
Peter Soilander, Mark Klamberg, Seved Monke, Ankersjö, Mary X Jensen, Emma Opassande, Apelsineld som också noterar astroturfning. Här en intressant postning av Erik Laakso från 22 oktober 2008 om politik och bloggkollegiet. Där tar han upp de bägge blocken.

Intressant. Det blir 20 september i år också. Ser fram emot att få utvärdera #val2010 då.
Idag fick jag höra att någon trodde att det var jag som låg bakom @all_insane på Twitter. Det är inte jag och idag kunde jag rätta till det rätt så fort, se här.

Och hur går det egentligen med förbifart Stockholm? Per Altenberg funderar kring de rödgröna här och här. Folkomröstningar är bra men är det verkligen en folkomröstning kring infrastruktur 2012 som behövs? Gulan Avci och Annie Johansson tycker det verkar en aning kontraproduktivt. Sörliden skriver hur det skulle få genomslag även i Skåne.

1 kommentar:

  1. Om olika motiv för att blogga.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/blogga-for-att-diskutera-eller-vara.html

    SvaraRadera