torsdag 15 april 2010

Lovön och frifräsare

Det märks att FRA är på väg tillbaka till den politiska dagordningen. Den här gången är det den rödgröna oppositionen som inte är helt tydlig med planerna för övervakningssamhället. Sedan förra årets val till Europarlamentet är det tydligt att sakfrågan FRA skär rakt igenom alla politiska partier. Det finns FRA-kritiker i alla partier och en av dem som drivit frågan hårdast är Folkpartisten och Liberati Amanda Brihed, bland annat genom människorättsnätverket Svart Måndag.

HAX postar dels om att det är dags att blåsa liv i FRA-debatten och att det är något oklart vad de rödgröna har tänkt sig. I en artikel som SvD publicerade igår verkar det som om det råder delade meningar. Mark Klamberg gör en av de mest läsvärda analyserna, som vanligt. Kulturbloggen tycker att det enda som håller är "riv upp, gör om, gör rätt." Fler frihetsälskande allianskolleger är bland andra Hedin och Ankersjö.

Inför valet till EP gjorde Svart Måndag en översikt av kandidater från alla partier som värnar den personliga integriteten. Förra veckan talade jag med några piratkontakter om att göra samma sak inför det här valet. Enda skillnaden blir att listan blir mer omfattande inför höstens val eftersom det inte är nationella listor enligt europavalsmodellen. Frihetsälskarna kanske ryms på samma hemsida som väljarkontraktet:

Från Folkpartiet har Mathias Sundin, dörrknackaren och McCain-vännen från Norrköping, och riksdagsledamot Camilla Lindberg tagit initiativ till ett väljarkontrakt för att väljarna ska veta vilka ledamöter som inte tänker rösta ja till datalagringsdirektivet. Min strävan är att fylla i ett sådant, det kommer. Initiativet har givit upphov till en förnyad debatt om frifräsare i riksdagen och vilka effekter det får. Bard och Rejdnell försvarar civilkurage i en stor artikel idag på Newsmill och efterlyser det nya politiska ledarskapet som jag tror är på väg men kommer få större genomslag i valet 2014.

Så här går det till när Sundin knackar dörr:

1 kommentar:

 1. Annika, du borde kanske lägga till mig i din bloggroll, så har du lättare att se vad jag skriver... .

  T ex i detta inlägg:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/s-for-masskonfiskering-av-posten-och.html

  så finns förutom kommentar till FRA-lagen även ett par länkar du missat. En klart negativ till de rödgrönas senaste (sista?) stånpunkt, en mera positiv.
  Den senare är jag skeptisk till...

  SvaraRadera