fredag 2 april 2010

Underbara, tjusiga skatter!

Fjorton sekunder Sir Väs (med röst av Sven Lindberg) och Prins John (med röst av Ingvar Kjellson), vårt kollektiva Disney -minne, ur Robin Hood om skatter:Veckans bloggdebatt, #vbd, handlar om skatter på initiativ av Kent Persson (M). I söndags presenterade Alliansen ett förslag om sänkt skatt för pensionärer, ett löfte som ska infrias i januari 2010 om fyrpartikoalitionen får förnyat förtroende i september. Jag har tidigare postat om det och ropar inte hej riktigt än eftersom det är valår med valfläsk.

Häromdagen lovade jag troligtvis mer än vad jag tror att jag klarar av att hålla så nu aktar jag mig ännu mer. Jag hade nämligen förmånen att få träffa Erik Ljungberg och Anna Bonnevier i veckan. Ljungberg och Bonnevier fick inte åka spårvagn tillsammans i Göteborg och har med rätta fått mycket uppmärksamhet för det. Är vi vänner på Fb så kolla gärna in hur skickligt Ljungberg agiterar för min medverkan, jag föll pladask, såklart. Han blir en utmärkt politiker bara vi kan värva honom. (Därav min försiktiga hållning till valfläsk trots att jag tycker att alliansens förslag är utmärkt.)

Efter denna lilla utsvävning kring skatter och löften vill jag gärna hänvisa till några bra postningar om skatter som förklarar det som behöver förklaras. Det första kommer, något otippat, från pirathåll. Det är Sagor från livbåten, Marcus Fridholm, som bryter ned skatterna ända ned på Laffer-kurvenivåer och alltså elasticiteten av beskattningsbar inkomst. En annan politiker som kan sina skatter är Lilith Svensson eftersom hon till vardags är skatterådgivare.

Fler:
Holm om pensionärsskatt, Larsson om skatt på lön och pension, Jonlund om pensionärernas tur, Altenberg om sänkt skatt, Antonsson om russinen, Persson igen, Sneibjerg, Darell, Åberg, Frykman, Larsson om tredje sänkningen, Sörliden om bra besked, Hallén om regeringens satsning på ungdomar, Monke om att glappet mellan blocken minskar, Mona Sahlin gör nästan som Prins John och blottar något litet i linje med "underbara, tjuuusiga skatter". Följer du inte professorn i statsvetenskap, Henrik Oscarssons blogg, (fint syftningsfel, ser ut som om bloggen är professor) än så vill jag passa på att tipsa om den trots att hans patos ligger mer åt det rödgröna hållet.
___________________________________

Och det är faktiskt påsk. Idag är det långfredag och idag minns kristna Jesu korsfästelse och död. Klippet är 7 minuter av Bachs Matthäus-Passion, med Amsterdams barockorkester och kör, dirigerar gör Ton Koopman, stycket är Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen. Tempot är lite väl högt för min smak i klippet, det brukar gå något lite långsammare, men det var det här klippet som hade bäst kvalitet så, väl bekomme. Annars finns ju alltid Spotify.För bara drygt två veckor sedan satt jag själv i en vit plaststol på Via Dolorosa i Jerusalem vid station 2. Det har givit mig en annan kuliss till just den här dagen.

Glad påsk!

5 kommentarer:

 1. Så sabla otippat är det väl nu inte, om man känner mina rötter ;)

  SvaraRadera
 2. Hej Marcus,

  Tack för kommentar! Jag brukar alltid få verbal piratsmisk när jag kommer med förslag om att pirater kan lyfta andra frågor än de rent digitala. Så, vis av skadan, som jag i min enfald inbillade mig, tog jag det säkra före det osäkra och utrustade mig med en aning otippadhet ;-).

  En utmärkt postning är det i alla fall från din hand!
  /Annika
  :)

  SvaraRadera
 3. Problemet när folk säger att vi skall lyfta andra frågor än de rent digitala, är att de missar att vi gör det.

  Visst är vi ett parti som har mycket av sina rötter i nätet, men frågorna vi slåss för är inte så begränsade.
  Integriteten handlar inte bara om fildelning, inte heller rättssäkerheten, absolut inte motståndet mot kontroll och filtrering av den information vi skickar och tar emot.

  Alla dessa frågor har växlar långt utanför det digitala. I själva verket slåss vi för de frågor som är demokratins själva förutsättningar.

  Det vi inte tar ställning till är ekonomiska frågor, helt enkelt för att det skulle vattna ur de frågor som är vår kärna -- och för att de skulle göra hela den strategi vi arbetat ut omöjlig. Dessutom är piratrörelsen något så spännande som en rörelse som samlar folk från vänster till höger, vars beröringspunkt är att de älskar frihet och demokrati.

  [/lecture-mode]

  Tack för berömmet.
  Hoppas du kan bidra till att manövrera ut stolpskotten som tagit över alliansen och gjort den till en parodi på borgerlig politik.
  Du kan ju börja med Johan Pehrson och hans obehagliga idéer om hur man hanterar rättsfrågor och rättssäkerhet.

  SvaraRadera
 4. Själv är bara ensam, därför älskar jag nätverk! Ohämmat!

  Appropå obehagliga idéer om rättsfrågor så är jag aktiv i det här nätverket: http://www.liberati.se/2010/04/01/liberati-svarar-johan-pehrson-om-folkpartiets-rattspolitik-respektera-landsmotets-beslut/

  Jag är även aktiv i det här nätverket:
  http://svartmandag.blogspot.com/2010/04/svart-mandag-och-liberati-foljer-upp-om.html

  Det finns många olika nivåer att jobba på. Jag är mycket förtjust i pirateriet för att det är sakfrågedrivet och för att det samlar olika åsikter under ett gemensamt paraply.

  Kommer aldrig säga att Pp är begränsat på det sättet, det är snarare åsikter som kommer inifrån Pp:s egna led.

  Frihet och demokrati ska vi värna. Som medlem i ett liberalt parti ser jag det som min skyldighet att se till att FRIHET som begrepp är en röd tråd.

  Pp å sin sida tycker jag ska värna svärmen och inte lägga fast för mycket i paragrafer för då tappar man bara dynamik.

  To be continued...
  Glad påsk!
  /ffp
  :)

  SvaraRadera